Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Rusko ľutuje, že EÚ neobnoví summity s Putinom, Ukrajina to privítala

Na archívnej snímke Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Ukrajina s návrhom na obnovenie summitov EÚ-Rusko nesúhlasila a požaduje v tejto veci vysvetlenie od jeho iniciátorov - Nemecka a Francúzska.

Moskva 25. júna (TASR) - Kremeľ vyjadril v piatok poľutovanie nad rozhodnutím lídrov EÚ, ktorí odmietli návrh na obnovenie oficiálnych rokovaní s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Uviedla to agentúra AFP.

"Prezident Putin mal a stále má záujem na nadviazaní funkčných vzťahov medzi Moskvou a Bruselom," povedal novinárom hovorca Kremľa Dmitrij Peskov s tým, že rozhodnutie lídrov EÚ "ľutuje".

Ukrajina s návrhom na obnovenie summitov EÚ-Rusko nesúhlasila a požaduje v tejto veci vysvetlenie od jeho iniciátorov - Nemecka a Francúzska.

S návrhom na obnovenie summitov EÚ-Rusko prišli nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Emmanuel Macron. Ich iniciatíva však vyvolala nesúhlasné reakcie, najmä zo strany východoeurópskych členov EÚ, ktorí majú najväčšie obavy z agresívnych krokov Ruska.

Šéfovia vlád a štátov členských krajín Únie, ktorí sa vo štvrtok zišli na summite EÚ v Bruseli, tento návrh odmietli. Moskva predtým vyjadrila nemecko-francúzskej iniciatíve podporu.

Posledná schôdzka lídrov členských krajín EÚ a Putinom sa konala v Bruseli v roku 2014. Ruský prezident Putin sa minulý týždeň v Ženeve stretol s americkým prezidentom Joeom Bidenom.

Šéf ukrajinskej diplomacie Dmytro Kuleba sa v piatok vyjadril, že bude vo veci návrhov na obnovenie summitov EÚ-Rusko žiadať vysvetlenia od Nemecka a Francúzska, ktoré sa snažia pôsobiť ako mediátori v konflikte v Donbase.

Dulebu zaujíma, aké majú Berlín a Paríž zámery a ako sa ich návrh zlučuje s politikou uplatňovania európskych sankcií voči Putinovmu režimu prijatých po anexii Krymu v roku 2014 a vypuknutí separatistického konfliktu v Donbase. V priebehu piatka bude o tom hovoriť s veľvyslancami oboch krajín v Kyjeve.

Iniciatívy na obnovenie summitov EÚ s Putinom bez toho, aby na ruskej strane došlo k nejakému pokroku v prístupe k sporným otázkam, predstavujú "nebezpečný odklon od sankčnej politiky EÚ," uviedol Kuleba vo videoposolstve zverejnenom na Facebooku.

"Rusko nanešťastie neprejavilo ochotu zmeniť svoju politiku, ani voči Ukrajine, ani voči EÚ, a my sa domnievame, že obnovenie summitov by bolo (v tejto situácii) úplne neopodstatnené," vyhlásil Kuleba.