Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Rusko má už 93 prípadov koronavírusu, pod dohľadom je 15.000 ľudí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ruský premiér Michail Mišustin predtým oznámil, že Moskva v snahe zastaviť šírenie nového typu koronavírusu rozhodla o uzavretí štátnych hraníc s Bieloruskom.

Moskva 16. marca (TASR) - Počet nakazených novým druhom koronavírusu sa v Rusku v pondelok zvýšil na 93 po tom, ako za uplynulý deň hlásili 30 nových prípadov. Oznámila to ruská vicepremiérka Taťjana Golikovová, ktorú citovala tlačová agentúra TASS.

"V tejto chvíli, pri zohľadnení dnešnej štatistiky, má Rusko 93 prípadov. Z tohto štyria pacienti sa uzdravili a boli prepustení," povedala Golikovová na zasadnutí osobitnej pracovnej skupiny ruskej vlády.

"Sedemdesiatdeväť pacientov zostáva v nemocniciach, pričom 57 z nich má miernu formu (koronavírusového) ochorenia bez príznakov," dodala.

Podľa vicepremiérky sa sedem ruských pacientov nakazilo novým koronavírusom pri kontakte s inými nakazenými priamo v Rusku. Zvyšné prípady boli identifikované ako zavlečenie vírusu zvonka.

Pre možnosť nakazenia novým koronavírusom zostáva v Rusku pod lekárskym dohľadom približne 15.000 ľudí, ktorí sa vrátili z iných krajín alebo prišli s takýmito osobami do styku. U ďalších 35.000 bolo medzičasom možné dohľad ukončiť.

Ruský premiér Michail Mišustin predtým oznámil, že Moskva v snahe zastaviť šírenie nového typu koronavírusu rozhodla o uzavretí štátnych hraníc s Bieloruskom. Upozornil, že Rusko postupne zatváralo svoje hranice podľa toho, ako sa nákaza šírila - najprv tak urobilo s Čínou a inými ázijskými krajinami a neskôr prerušilo letecké spojenie s krajinami EÚ.

V sobotu o polnoci uzavrelo pre cudzincov svoje pozemné hranice s Poľskom a Nórskom a zrušilo vlakové spojenia s Litvou, Moldavskom a Ukrajinou. Poslednou ruskou hranicou, ktorá ešte zostáva otvorená, je hranica s Fínskom, hoci určité obmedzenia už postihli leteckú dopravu.