Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Zahraničie

Rusko má už viac ako 1000 pozitívne testovaných, pracuje na vakcíne

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Komplikáciám vyvolaným chorobou COVID-19, ktorú koronavírus vyvoláva, podľahli v Rusku traja ľudia, vyplýva z bilancie úradov.

Moskva 27. marca (TASR) - Počet ľudí nakazených v Rusku novým koronavírusom v piatok prekročil hranicu 1000 prípadov.

Informovala o tom agentúra Interfax, podľa ktorej úrady za posledných 24 hodín nahlásili 196 nových prípadov, z toho 156 v Moskve. Počet ľudí pozitívne testovaných na koronavírus sa tým v Rusku zvýšil na 1036, pričom väčšina z nich - viac ako 700 - pripadá na Moskvu.

Komplikáciám vyvolaným chorobou COVID-19, ktorú koronavírus vyvoláva, podľahli v Rusku traja ľudia, vyplýva z bilancie úradov.

Z nemocníc ako vyliečených prepustili v Rusku doteraz 45 ľudí. Viac ako 100 Moskovčanov, u ktorých má choroba COVID-19 ľahší priebeh, sa lieči doma.

Po kritike za nedostatočný skríning ruské úrady tento týždeň pristúpili k rozsiahlejšiemu testovaniu. Vo štvrtok vykonali približne 200.000 testov.

Ruský minister zdravotníctva Michail Muraško vo štvrtok vo vysielaní ruskej štátnej televízie informoval, že klinické skúšky ruskej vakcíny proti koronavírusu sa začnú asi o šesť mesiacov. Doplnil, že na nej pracujú štátne, ale aj súkromné laboratóriá a farmaceutické spoločnosti a ústavy.

Na margo testovania v Rusku uviedol, že okrem štátnych laboratórií ho budú vykonávať aj súkromné.

Za najdôležitejšie pritom minister označil "nie testovanie, ale rešpektovanie súboru opatrení", ktoré nariadila vláda v snahe brániť rozšíreniu epidémie koronavírusu.

V rámci týchto opatrení budú mať všetci zamestnanci v Rusku v dňoch od 30. marca do 5. apríla platené voľno. V tomto čase budú zavreté školy, obchody s nepotravinárskym tovarom a zariadenia verejného stravovania s výnimkou tých, ktoré majú rozvoz jedál a nápojov. Ruský premiér Michail Mišustin vo štvrtok vydal aj nariadenie, že až do 1. júna zostanú uzavreté všetky rekreačné zariadenia, kúpeľné domy, sanatóriá a motely, ako aj detské tábory.