Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Merkelová priletela do Moskvy, rokuje s Putinom

Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) odovdzdáva kyticu nemeckej kancelárke Angele Merkelovej počas ich stretnutia v Kremli v Moskve 20. augusta 2021. Foto: TASR/AP

Stredobodom poslednej návštevy Merkelovej v Moskve majú byť Ukrajina, Bielorusko a Afganistan.

Moskva 20. augusta (TASR) - Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa v piatok v Moskve stretla s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Pred začiatkom rokovaní uviedla, že Moskva a Berlín napriek rozdielnym názorom potrebujú udržiavať dialóg.

"Aj keď máme hlboké nezhody, naďalej komunikujeme a tak by to malo aj zostať," povedala Merkelová. Úvodné minúty stretnutia prenášali naživo ruské televízie.

Merkelová pricestovala do Moskvy v deň prvého výročia otravy ruského opozičného politika Alexeja Navaľného. Stredobodom poslednej návštevy Merkelovej v Moskve majú byť Ukrajina, Bielorusko a Afganistan. Merkelová po voľbách v Nemecku (26. septembra) odíde po 16 rokoch z funkcie šéfky spolkovej vlády.

Medzi Berlínom a Moskvou panuje napätie pre viaceré spory, okrem iného v súvislosti s uväznením Navaľného, vraždou Gruzínca čečenského pôvodu v Berlíne, či hackerským útokom na nemecký Spolkový snem z roku 2015. Merkelová bola v Moskve naposledy v januári 2020.