Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Rusko minulý rok udelilo občianstvo pol miliónu Ukrajincov

Ruská vlajka, archívna foto. Foto: TASR/AP

V porovnaní s roku 2018 ide o takmer dvojnásobok.

Moskva 14. januára (TASR) - Ruské občianstvo dostalo minulý rok približne pol milióna Ukrajincov. V porovnaní s roku 2018 ide o takmer dvojnásobok. Informovala o tom v utorok agentúra TASS s odvolaním sa na vyhlásenie šéfky Hlavného riaditeľstva pre záležitosti migrácie na ruskom ministerstve vnútra Valentiny Kazakovovej.

"Pokiaľ ide o ukrajinských občanov, ruské občianstvo dostalo takmer 500.000 ľudí v porovnaní s 270.000 Ukrajincami, ktorí ho dostali v roku 2018," vyhlásila Kazakovová počas zasadnutia výboru ruskej Štátnej dumy pre Spoločenstvo nezávislých štátov.

"Nejde iba o ľudí z Donecka a Luhanska, hoci ich obyvatelia, samozrejme, tvoria väčšinu," dodala.

Ruské ministerstvo vnútra už skôr informovalo, že ruské občianstvo dostalo 200.000 obyvateľov samozvaných republík na východe Ukrajiny.

Ruský prezident Vladimir Putin podpísal koncom apríla minulého roka dekrét, ktorým uvoľnil pravidlá udeľovania ruského občianstva pre niektoré regióny juhovýchodnej Ukrajiny.

"Jednotlivci s trvalým pobytom v určitých častiach ukrajinskej Doneckej oblasti a Luhanskej oblasti majú právo požiadať o ruské občianstvo v zrýchlenom konaní," píše sa v dekréte.

V lete 2019 sa v Rostovskej oblasti pri ukrajinských hraniciach otvorilo niekoľko pasových úradov pre obyvateľov Donbasu.