Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Moskovský súd sa bude zaoberať Navaľného žalobou na hovorcu Kremľa

Na archívnej snímke ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj 2. februára 2021 v Moskve. Foto: TASR/AP

Hovorkyňa súdu pre OM uviedla, že Navaľnyj sa bude môcť na pojednávaní zúčastniť, ak bude chcieť a ak s tým bude súhlasiť sudca. Termín pojednávania zatiaľ nebol vytýčený.

Moskva 5. mája (TASR) - Súd Presnenského obvodu v Moskve sa bude zaoberať žalobou za urážku na cti podanou ruským opozičným politikom Alexejom Navaľným na hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova za jeho výroky, v ktorých ho spojil s americkou tajnou službou CIA. Na sociálnej sieti Telegram o tom v stredu informoval ruský portál Open Media (OM).

Hovorkyňa súdu pre OM uviedla, že Navaľnyj sa bude môcť na pojednávaní zúčastniť, ak bude chcieť a ak s tým bude súhlasiť sudca. Termín pojednávania zatiaľ nebol vytýčený.

Navaľnyj podal žalobu na Peskova ešte vlani 16. novembra. Súd sa ňou vtedy odmietol zaoberať pre "procesné nedostatky". Po ich odstránení ju Navaľnyj podal opäť koncom marca, pripomína portál Rádia Slobodná Európa (RFE/RL).

Podanie sa týka Peskovovho vyjadrenia z 1. októbra, že s Navaľným pracujú "inštruktori" americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA). Peskov to uviedol v reakcii na rozhovor, ktorý Navaľnyj poskytol nemeckému spravodajskému magazínu Der Spiegel. Okrem iného v ňom povedal, že za pokusom o jeho otrávenie je ruský prezident Vladimir Putin. Peskov toto obvinenie vzápätí označil za "ničím nepodložené a neprijateľné".
Foto: Ilustračné foto

Navaľnyj žiada, aby súd vyhlásil Peskovovo tvrdenie, že s ním pracujú špecialisti CIA, za nepravdivé, hanobiace jeho česť a dôstojnosť a poškodzujúce jeho profesionálnu reputáciu.

Navaľného zatkli v januári na moskovskom letisku po návrate z Nemecka, kde sa liečil po pokuse o otravu nervovoparalytickou látkou typu novičok. Z tohto činu obviňuje ruského prezidenta Vladimira Putina a ruské tajné služby. Kremeľ akúkoľvek úlohu pri otrave popiera.

Moskovský súd vo februári rozhodol, že počas pobytu v Nemecku Navaľnyj porušil podmienky podmienečného prepustenia v kauze starého prípadu sprenevery, ktorý sa všeobecne považuje za politicky motivovaný. V súčasnosti si odpykáva 2,5-ročný trest vo väzení vo Vladimirskej oblasti.