Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Našli trosky zrúteného lietadla s Alexandrovovcami

Ruskí záchranári nesú telo z vraku zrúteného lietadla typu Tu-154 na móle neďaleko Soči 25. decembra 2016. Ruské dopravné lietadlo typu Tu-154 s 92 ľuďmi na palube vrátane členov armádneho súboru piesní a tancov Alexandrovci sa niekoľko minút po štarte z prímorského letoviska Soči zrútilo do vôd Čierneho mora. Foto: TASR/AP

Stroj zmizol z obrazoviek radarov krátko po vzlete z čiernomorského letoviska Soči. Prinášame zoznam pasažierov lietadla. SPRÁVU PRIEBEŽNE AKTUALIZUJEME.

Moskva 25. decembra (TASR) - Dopravné lietadlo typu Tu-154 s 92 osobami vrátane členov armádneho umeleckého súboru Alexandrovovci sa dnes nadránom zrútilo krátko po štarte do Čierneho mora, pričom zatiaľ nie je známe, že by haváriu niekto prežil.

Čítajte aj Našli čiernu skrinku z ruského lietadla, ktoré spadlo do Čierneho mora



Ruský minister dopravy: Skúmame všetky možné príčiny pádu lietadla

Ruský minister dopravy Maxim Sokolov dnes povedal, že vyšetrovatelia skúmajú všetky možné dôvody, prečo sa dnes ráno zrútilo do Čierneho mora ruské vojenské lietadlo s 92 ľuďmi na palube, vrátane možnosti teroristického útoku.

Predseda výboru pre obranu a bezpečnosť v hornej komore ruského parlamentu Viktor Ozerov predtým povedal, že zrútenie lietadla mohlo byť zapríčinené zlyhaním techniky alebo posádky, súvislosť s terorizmom je však vylúčená.

Minister dopravy však popoludní, na otázku, či vyšetrovatelia zvažujú aj možnosť teroristického útoku, pripustil, že prešetrujú "celé spektrum" možných príčin. A dodal, že je predčasné špekulovať o príčine dnešnej havárie.

Vladimir Putin vyhlásil štátny smútok

Štátny smútok vyhlásil na pondelok 26. decembra ruský prezident Vladimir Putin za obete havárie ruského lietadla, ktoré s 92 ľuďmi na palube spadlo dnes nadránom do vôd Čierneho mora. Informovala o tom agentúra TASS.



Havarovaný stroj smeroval z prímorského mesta Soči na ruskú leteckú základňu Humajmím v sýrskej provincii Lázikíja. Jeho trosky lokalizovali v 70 metrov pod hladinou Čierneho mora vo vzdialenosti 1,5 kilometra od ruského pobrežia, informoval hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov. Zložky nasadené do pátrania už podľa údajov TASS našli aj telá najmenej štyroch obetí.

Miesto dopadu lietadla



V lietadle sa nachádzalo 84 cestujúcich a osemčlenná posádka. Ministerstvo obrany zverejnilo zoznam pasažierov, medzi ktorými bolo 64 členov súboru Alexandrovovci vrátane vedúceho Valerija Chalilova, ale aj novinári a vojaci.

Zverejnený zoznam pasažierov lietadla



Podľa Konašenka sú pri pátracích a záchranných prácach využívané štyri lode, päť vrtuľníkov a bezposádkové lietadlá. Práce koordinuje osobne ruský minister obrany Sergej Šojgu a prezident Vladimir Putin je o udalosti priebežne informovaný.



V havarovanom lietadle sa nachádzala aj známa humanitárna aktivistka

Šéfka ruskej humanitárnej nadácie Spravodlivá pomoc, lekárka Jelizaveta Glinková, bola jedným z 84 cestujúcich v lietadle ruského ministerstva obrany, ktoré sa zrútilo dnes nadránom do Čierneho mora počas letu do Sýrie. Potvrdila to samotná nadácia, podľa ktorej mala Glinková dohliadať na zásielku pomoci pre univerzitnú nemocnicu v sýrskej Lázikíji.

Na archívnej snímke z 8. decembra 2016 ruský prezident Vladimir Putin a doktorka Jelizaveta Glinková po tom, čo si prevzala štátne vyznamenanie v Moskve. Ruské dopravné lietadlo typu Tu-154 s 92 ľuďmi na palube vrátane členov armádneho súboru piesní a tancov Alexandrovovci sa 25. decembra 2016 niekoľko minút po štarte z prímorského letoviska Soči zrútilo do vôd Čierneho mora.
Foto: TASR/AP


Šéfka Spravodlivej pomoci, známa pod prezývkou Doktorka Liza, si získala široké uznanie svojou charitatívnou činnosťou vrátane misií vo vojnových zónach na východe Ukrajiny a v Sýrii. Za tieto aktivity dostala iba nedávno vyznamenanie od ruského prezidenta Vladimira Putina.

"Nikdy nemáme istotu, že sa vrátime živí. Máme však istotu, že láskavosť, súcit a dobročinnosť sú silnejšie ako hocijaká zbraň," povedala Glinková začiatkom decembra pri preberaní vyznamenania v Kremli.

Na tragédiu reagovali členovia skupiny Kandráčovci, ktorí s Alexandrovovcami vystupovali počas ich posledného turné po Slovensku a mali byť ich hosťami aj počas turné v roku 2017.




Medzi cestujúcimi bolo aj deväť ruských novinárov vrátane televízneho štábu stanice Prvý kanál.
Na nedatovanej kombosnímke členovia televízneho štábu stanice Prvý kanál zľava Dmitrij Runkov, Vadim Denisov a Alexander Sojdov. Ruské dopravné lietadlo typu Tu-154 s 92 ľuďmi na palube vrátane členov armádneho súboru piesní a tancov Alexandrovovci sa 25. decembra 2016 niekoľko minút po štarte z prímorského letoviska Soči zrútilo do vôd Čierneho mora.
Foto: TASR/AP


Záchranné práce koordinuje osobne ruský minister obrany Sergej Šojgu a prezident Vladimir Putin je o udalosti priebežne oficiálne informovaný.

Tupolev Tu-154 je trojmotorové prúdové lietadlo vyvinuté začiatkom 70. rokov 20. storočia, ešte v sovietskom období.

Lietadlo ruského ministerstva obrany, ktoré sa zrútilo dnes nadránom do Čierneho mora, bolo vyrobené v roku 1983 a vo vzduchu odvtedy strávilo celkove 6689 hodín. Počas dnešného letu z ruského Soči do sýrskej provincie Lázikíja ho riadil skúsený pilot.

Vo vyhlásení ruského rezortu obrany, ktoré priniesla tlačová agentúra TASS, sa spomína taktiež posledná oprava tohto lietadla typu Tupolev Tu-154, vykonaná 29. decembra 2014. Plánovanou údržbou prešlo naposledy v septembri 2016.

Na archívnej snímke z 15. januára 2015 lietadlo typu Tu-154 s registračným číslom RA-85572 na letisku neďaleko Moskvy. Ruské dopravné lietadlo typu Tu-154 s 92 ľuďmi na palube vrátane členov armádneho súboru piesní a tancov Alexandrovci sa 25. decembra 2016 niekoľko minút po štarte z prímorského letoviska Soči zrútilo do vôd Čierneho mora. Informovalo o tom ruské ministerstvo obrany. Stroj, ktorý patril priamo rezortu obrany, viezol Alexandrovcov na koncert na ruskej vojenskej základni v Sýrii, spresnilo ministerstvo. Na palube lietadla, ktoré zmizlo z obrazoviek radarov chvíľu po vzlete, bolo dovedna 84 cestujúcich a osem členov posádky.
Foto: TASR/AP


Profil ruského armádneho súboru piesní a tancov Alexandrovovci
Stroj, ktorý patril priamo rezortu obrany, viezol Alexandrovovcov na koncert na ruskej vojenskej základni v Sýrii, spresnilo ministerstvo. Na palube lietadla, ktoré zmizlo z obrazoviek radarov chvíľu po vzlete, bolo dovedna 84 cestujúcich a osem členov posádky.

Alexandrovov súbor piesní a tancov bol svojho času oficiálnym armádnym súborom Červenej armády bývalého Zväzu sovietskych socialistických republík (ZSSR), v súčasnosti Ruskej federácie (RF). Jeho členmi sú výhradne muži, ktorí prešli prísnym výberom v konkurze. Ich repertoár je zložený z ruských národných piesní (Kaťuša a Kalinka), cirkevných skladieb (Ave Maria), ale aj modernej hudby. Sú tiež interpretmi ústrednej skladby z filmu Hon na ponorku (1990).

Ich štvorhlasný spev je založený viac na basových a barytónových hlasoch než na tenoroch.



Svetoznámy unikátny vojenský súbor Alexandrovovci založil v roku 1928 začínajúci skladateľ, generálmajor a profesor moskovského konzervatória Alexander Vasiľjevič Alexandrov. V roku 1946 sa vedenia umeleckého kolektívu ujal jeho syn Boris Alexandrovič Alexandrov a po dobu 20 rokov dôstojne pokračoval v tradíciách svojho otca.

Akademický súbor piesní a tancov Ruskej armády s názvom Alexandrovovci začal pod vedením svojho zakladateľa Alexandra Vasiľjeviča Alexandrovova činnosť 12. októbra 1928. Vtedy súbor tvorilo 12 ľudí - osem spevákov, dvaja tanečníci, harmonikár a recitátor.

Pomerne skoro po založení sa z kolektívu stalo popredné hudobné teleso, ktoré bolo príkladom pre ostatné novovznikajúce súbory podobného typu. Počas existencie si Alexandrovovci získali obľubu a popularitu na celom svete. Boris Alexandrovič Alexandrov sa ujal ich vedenia v roku 1946 a na čele úspešného zboru stál do roku 1986.

Ruský armádny umelecký spevácky zbor Alexandrovovci nedávno oznámil vyhlásil, že je pripravený reprezentovať svoju vlasť na ďalšom ročníku pesničkovej súťaže Eurovízia v roku 2017, ak by dostali takúto ponuku. Vyhlásil to v máji umelecký riaditeľ tohto telesa Gennadij Sačeňuk.




Alexandrovovci mali onedlho koncertovať aj v Českej republike


Správa o dnešnom tragickom páde lietadla, ktoré prevážalo obľúbený ruský armádny súbor Alexandrovovci, zasiahla aj občanov Českej republiky. Mnoho nadšených fanúšikov si už dokonca zakúpilo - alebo ako vianočný darček dostalo - lístky na ich májový koncert, píše na svojej webovej stránke televízna stanica Nova.

Koncerty Alexandrovovcov mali v Česku odštartovať v máji, a to v juhomoravskom meste Zlín. Dovedna bolo nachystaných 14 koncertov v desiatich mestách.

Zlatým klincom jednotlivých koncertov mali byť vystúpenia dvojice sólistov Vadima Ananeva a Borisa Diakova, ktorá sa vrátila na pódiá po dvoch rokoch. Sám Ananev mal pritom takisto letieť s ostanými členmi súboru do Sýrie - narodil sa mu však syn, a tak nakoniec zostal doma, všíma si TV Nova.

"Moji kolegovia a priatelia tam leteli - zbor asi v počte 50 ľudí... Mali odohrať jeden koncert a vrátiť sa späť. Neviem, čo teraz povedať," cituje TV Nova Diakovove slová pre ruských novinárov.

TASR prináša výberovú chronológiu havárií ruských lietadiel v roku 2016.

19. decembra 2016 - obeť žiadna

Havária lietadla ruského ministerstva obrany, ku ktorej došlo v severnej časti Sibíri, si nevyžiadala obete na životoch, viacero cestujúcich však utrpelo vážne zranenia. Stroj typu Iľjušin Il-18 s 32 cestujúcimi a sedemčlennou posádkou sa zrútil pri núdzovom pristávaní v Bulunskom rajóne na území Jakutskej republiky. Stroj letiaci z Jekaterinburgu prepravoval skupinu armádnych dôstojníkov. Miesto havárie sa nachádza približne 30 kilometrov od dediny Tiksi na pobreží Severného ľadového oceánu.

19. marca 2016 - obetí 62

Nikto zo 62 ľudí na palube neprežil haváriu lietadla nízkonákladovej spoločnosti FlyDubai, ktoré sa zrútilo na letisku v ruskom meste Rostov na Done, ležiacom neďaleko ukrajinských hraníc približne 950 kilometrov južne Moskvy. Z 55 cestujúcich letu FZ981, ktorí sa v čase nešťastia nachádzali na palube Boeingu 737-800 letiaceho z Dubaja do Rostova na Done, bolo 33 žien, 18 mužov a štyri deti. Išlo o 44 občanov Ruska, osem Ukrajincov, dvoch Indov a jedného Uzbeka.. Okrem cestujúcich zahynulo aj sedem členov posádky. Pilot pochádzal z Cypru, druhý pilot bol Španiel.

29. februára 2016 - obeť jedna

Počas cvičného letu sa v Rusku zrútilo bojové lietadlo Suchoj Su-25. Pilot zahynul na mieste. K havárii došlo v Stavropoľskom kraji na juhu Ruska. Stroj nemal žiadne zbrane a zrútil sa v neobývanej oblasti.


TASR prináša výberovú chronológiu najtragickejších havárií ruských lietadiel od roku 1994.

3. januára 1994 - obete 124

Všetkých 124 osôb na palube ruského lietadla Tu-154 zahynulo pri havárii v sibírskej oblasti na linke Irkutsk-Moskva.

3. júla 2001 - obete 145

Ruské lietadlo Tu-154 sa zrútilo pri sibírskom meste Irkutsk, zahynulo 145 osôb.

9. júla 2006 - obete 124

Airbus A-310 ruskej leteckej spoločnosti S7 zišiel z pristávacej dráhy na letisku v sibírskom meste Irkutsk. V plameňoch našlo smrť 124 pasažierov.

22. augusta 2006 - obete 171

Lietadlo Tupolev Tu-154 so 171 osobami na palube ruskej spoločnosti Pulkovo sa zrútilo v blízkosti ukrajinského mesta Doneck. Nehodu pravdepodobne nikto na palube neprežil.

7. septembra 2011 - obete 44

Lietadlo Jak-42 prevážajúce hokejistov klubu Lokomotiv Jaroslavľ sa zrútilo bezprostredne po štarte z miestneho letiska Tunošna. Následkom nehody zahynulo sedem členov posádky a všetkých 37 cestujúcich vrátane slovenského hokejistu Pavla Demitru. Prežiť sa podarilo len ťažko zranenému členovi posádky Alexandrovi Sizovovi.

20. júna 2011 - obete 45

Lietadlo typu Tupolev Tu-134, patriace leteckej spoločnosti RusAir, havarovalo pri pristávaní v hustej hmle neďaleko letiska Petrozavodsk v Karelskej republike Ruskej federácie. Haváriu prežilo osem ľudí z celkového počtu 52 na palube. Deväťročný chlapec podľahol utŕženým zraneniam v nemocnici o dva dni. Jeho matka a 14-ročná sestra, ktoré cestovali s ním, prežili s menej vážnymi zraneniami.

17. novembra 2013 - obete 50

Lietadlo typu Boeing 737 sa zrútilo pri pristávacom manévri na medzinárodnom letisku v Kazani v ruskej republike Tatarstan. Pri leteckom nešťastí zahynulo všetkých 50 ľudí na palube: 44 cestujúcich a šesť členov posádky. Medzi obeťami bol aj syn prezidenta Irek Minnichanov, šéf republikovej správy Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) Alexander Antonov, ako aj jedna občianka Británie. Lietadlo sa zrútilo pri druhom pokuse o pristátie, pri pristávacom manévri zavadilo krídlom o pristávaciu plochu.

31. októbra 2015 - obete 224

Lietadlo spoločnosti Kogalymavia s 217 cestujúcimi a siedmimi členmi posádky na palube smerovalo z prímorského letoviska Šarm aš-Šajch do ruského Petrohradu. Stroj z obrazoviek radarov zmizol o 23 minút neskôr, keď bol približne vo výške 9500 metrov. Stroj sa pri nehode rozpadol na dve časti, jedna zhorela a druhá narazila do skaly. Nehodu nik neprežil. Medzi pasažiermi letu, z ktorých väčšinu tvorili turisti, bolo 138 žien a 17 detí vo veku od dvoch do 17 rokov; 214 z nich malo ruskú národnosť, traja boli Ukrajinci. Sedemčlenná posádka pochádzala z Ruska.

19. marca 2016 - obete 62


Nikto zo 62 ľudí na palube neprežil haváriu lietadla nízkonákladovej spoločnosti FlyDubai, ktoré sa zrútilo na letisku v ruskom meste Rostov na Done, ležiacom neďaleko ukrajinských hraníc približne 950 kilometrov južne Moskvy. Z 55 cestujúcich letu FZ981, ktorí sa v čase nešťastia nachádzali na palube Boeingu 737-800 letiaceho z Dubaja do Rostova na Done, bolo 33 žien, 18 mužov a štyri deti. Išlo o 44 občanov Ruska, osem Ukrajincov, dvoch Indov a jedného Uzbeka, oznámili aerolínie FlyDubai. Okrem cestujúcich zahynulo aj sedem členov posádky. Pilot pochádzal z Cypru, druhý pilot bol Španiel.