Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Rusko: Na pobrežie Kaspického mora vyplavilo až 1700 mŕtvych tuleňov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Tulene zrejme uhynuli už pred niekoľkými týždňami. Podľa neho nie sú žiadne náznaky, že ich zabili pytliaci.

Moskva/Machačkala 4. decembra (TASR) - Až 1700 mŕtvych tuleňov vyplavilo na pobrežie Kaspického mora v južnom Rusku. Príčina ich úhynu je naďalej nejasná, ale zrejme uhynuli prirodzene, uviedli v nedeľu úrady v ruskej autonómnej republike Dagestan. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Úrady v Dagestane v sobotu pôvodne oznámili, že na pobreží Kaspického mora sa našlo 650 až 700 mŕtvych tuleňov. Šéf Kaspického centra na ochranu životného prostredia Zaur Gapizov však v nedeľu podľa štátnej tlačovej agentúry RIA Novosti povedal, že po rozsiahlejšej kontrole pobrežia stúpol počet mŕtvych živočíchov na 1700.

Gapizov dodal, že tulene zrejme uhynuli už pred niekoľkými týždňami. Podľa neho nie sú žiadne náznaky, že ich zabili pytliaci.

Pobrežie prehliadli odborníci z ruského Federálneho úradu pre rybolov a prokurátori a zhromaždili údaje potrebné pre skúmanie v laboratóriu, ktoré zatiaľ nezistilo žiadne znečisťujúce látky. Niekoľko predchádzajúcich prípadov hromadného úhynu tuleňov bolo pripísaných prirodzeným príčinám.

Údaje o počte tuleňov kaspických žijúcich v oblasti Kaspického mora sa výrazne líšia. Úrad pre rybolov uvádza, že celkový počet týchto tuleňov je 270.000 až 300.000, Gapizovovo centrum stanovilo počet na 70.000.

Medzinárodná únia na ochranu prírody a prírodných zdrojov (IUCN) už v roku 2008 klasifikovala tuleňa kaspického ako ohrozený živočíšny druh.

Populácia týchto tuleňov klesla za posledné storočie o približne 90 percent, dôvodom je do veľkej miery znečistenie spôsobené ťažbou ropy a jej spracovaním. Tulene sa často stávajú obeťami únikov ropy, pytliactva a nadmerného lovu.