Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Rusko na pôde ICC obvinilo Ukrajinu zo zničenia kachovskej priehrady

Na videosnímke voda vyteká z poškodenej priehrady Nova Kachovka 6. júna 2023 na juhu Ukrajiny. Ukrajina v utorok ráno obvinila Rusko, že vyhodilo do vzduchu veľkú priehradu Nova Kachovka na rieke Dneper v južnej Chersonskej oblasti, a nariadila evakuácie ľudí zo záplavových zón. Foto: TASR/AP

Na pôde Medzinárodného trestného súdu (ICC) v Haagu zároveň poprelo tvrdenia Ukrajiny, že za zničením priehrady stojí Moskva.

Haag/Moskva 8. júna (TASR) - Rusko obvinilo vo štvrtok Kyjev zo zničenia Kachovskej vodnej nádrže na juhu Ukrajiny "masívnymi" delostreleckými útokmi. Na pôde Medzinárodného trestného súdu (ICC) v Haagu zároveň poprelo tvrdenia Ukrajiny, že za zničením priehrady stojí Moskva, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

"Kyjevský režim nielenže spustil masívne delostrelecké útoky na priehradu v noci na 6. júna, ale úmyselne tiež vopred zvýšil úroveň vody v nádrži Kachovka na kritickú úroveň," tvrdil ruský zástupca pri ICC Alexandr Šulgin.

Renomovaný americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) už pred časom varoval, že Rusko zrejme pripravuje na Kachovskú priehradu útok "pod falošnou vlajkou", z ktorého by následne obvinilo Ukrajinu.

Kachovskú priehradu na Ruskom okupovanej časti Chersonskej oblasti v noci na utorok zasiahol výbuch, ktorý ju takmer úplne zničil. Ukrajina a Kremeľ sa vzájomne obviňujú zo zodpovednosti za jej poškodenie.

Voda medzitým zaplavila už vyše 600 kilometrov štvorcových na pravom i ľavom brehu rieky Dneper. Kyjev hovorí v dôsledku záplav o minimálne troch obetiach na životoch, ktoré zaznamenal v Ukrajinou ovládanej časti Chersonskej oblasti.

Moskvou dosadené tamojšie úrady vo štvrtok uviedli, že v dôsledku záplav vyvolaných zničením priehrady prišli o život piati ľudia, kým 41 ďalších utrpelo zranenia. Rusko podľa agentúry AFP tiež tvrdí, že ukrajinské ostreľovanie zaplavených oblastí si vyžiadalo životy dvoch ľudí, ktorí sa chceli evakuovať.