Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Rusko na svojom území čiastočne obmedzí prístup k Facebooku

Na archívnej snímke ikona aplikácie Facebooku na obrazovke smartónu. Foto: TASR/DPA

Roskomnadzor začne prístup k Facebooku v Rusku obmedzovať ešte v priebehu piatka, podrobnosti však neuviedol.

Moskva 25. februára (TASR) - Rusko "čiastočne obmedzí" prístup k Facebooku na svojom území po tom, čo táto sociálna sieť uvalila obmedzenia na účty médií spájaných s Kremľom. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na ruskú Federálnu službu pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií (Roskomnadzor).

Tento regulačný úrad vyzval Facebook, aby zrušil obmedzenia uvalené vo štvrtok na agentúru RIA Novosti, televízny kanál Zvezda a spravodajské weby Lenta.ru a Gazeta.ru.

Príspevky vyššie spomenutých médií sú podľa Roskomnadzoru na Facebooku označené ako nespoľahlivé a zobrazujú sa menej ľuďom ako doteraz.

Roskomnadzor začne prístup k Facebooku v Rusku obmedzovať ešte v priebehu piatka, podrobnosti však neuviedol. Úrad vo vyhlásení označil svoje kroky za "opatrenia na ochranu ruských médií." Dodal, že Facebook podľa ruského ministerstva zahraničných vecí a generálnej prokuratúry nesie zodpovednosť "za porušovanie základných ľudských práv a slobôd, ako aj práv a slobôd ruských občanov."

Facebook v reakcii na ruský útok na Ukrajinu zriadil "špeciálne operačné centrum," ktoré monitoruje príspevky súvisiace s týmto vojenským konfliktom, uviedol vo štvrtok na Twitteri šéf bezpečnosti tejto sociálnej siete Nathaniel Gleicher.