Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Počet obetí streľby na ruskej univerzite sa znížil na šesť

Ľudia stoja za oplotením štátnej univerzity v meste Perm na východe európskej časti Ruska, v ktorej došlo k streľbe v pondelok 20. septembra 2021. Foto: TASR/AP

Pozostalým obetí vyjadril úprimnú sústrasť aj ruský prezident Vladimir Putin.

Perm 20. septembra (TASR) – Pondelková streľba na univerzite v meste Perm na východe európskej časti Ruska si podľa vyžiadala šesť obetí na životoch, zranených je 24 ľudí. Po správach o vyššom počte obetí to na základe aktualizovaných údajov oznámilo ruské ministerstvo zdravotníctva, informovala agentúra TASS.

"Podľa upresnených údajov Federálneho centra pre medicínu katastrof zahynulo v dôsledku incidentu na Permskej štátnej univerzite šesť ľudí a 24 zraneným je poskytovaná medicínska pomoc," píše sa vo vyhlásení ruského rezortu zdravotníctva.

Ruské úrady krátko po incidente hlásili osem obetí, pripomína TASS.

Počet zranených však ostáva nezmenený. Podľa údajov ruského ministerstva zdravotníctva utrpelo 19 z 24 zranených strelné poranenia. Sedem ľudí hospitalizovali a stav jedného z nich je kritický.

K streľbe v areáli univerzity došlo v pondelok okolo 11.00 h miestneho času, v areáli univerzity sa vtedy nachádzalo približne 3000 študentov. Vyšetrovací výbor Ruskej federácie neskôr uviedol, že útočníkom bol jeden zo študentov školy Timur Bekmansurov, ktorého príslušníci polície pri zadržaní postrelili. Podľa agentúry TASS mal Bekmansurov povolenie na držbu poľovníckej zbrane, ktorú si zaobstaral v máji tohto roka.

Gubernátor Permského kraja vyhlásil v tejto súvislosti na 21. septembra deň smútku na pamiatku obetí streľby. Ruský prezident Vladimir Putin vyjadril sústrasť pozostalým obetí.

Do Permu mieria aj minister školstva Valerij Faľkov a minister zdravotníctva Michail Muraško, ktorí tam majú organizovať pomoc pre zranených a pozostalých obetí.

Výberová chronológia prípadov streľby na školách v Rusku

3. februára 2014 – Tínedžer, ktorý bol vzorným študentom, zastrelil v moskovskej škole učiteľa zemepisu, policajta a 20 spolužiakov vzal za rukojemníkov. Páchateľa odzbrojili a zadržali približne hodinu po streľbe.

14. novembra 2019 - Jeden človek prišiel o život a traja ďalší utrpeli zranenia po tom, ako študent spustil streľbu na vysokej škole v meste Blagoveščensk, ležiacom v Amurskej oblasti na ruskom Ďalekom východe.

11. mája 2021 – Životy deviatich ľudí, siedmich študentov a dvoch učiteľov, si vyžiadala streľba v jednej zo stredných škôl v meste Kazaň v stredoruskej Tatárskej republike. Útočník, 19-ročný bývalý študent školy Iľnaz Gaľavijev, skončil v rukách polície.