Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Rusko: Na vojenský objekt vo Voronežskej oblasti zaútočili drony

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Rusko začalo vojnu proti Ukrajine pred viac ako 14 mesiacmi, pričom od jesene minulého roku začalo do útokov nasadzovať aj bezpilotné lietadlá.

Voronež 10. mája (TASR) — Vo Voronežskej oblasti ležiacej na západe Ruska v blízkosti hraníc s Ukrajinou došlo v stredu k útoku dvoch bezpilotných lietadiel na vojenský objekt. Podľa agentúry DPA o tom na svojom kanáli na platforme Telegram informoval gubernátor oblasti Alexandr Gusev. Viaceré ruské médiá uviedli, že pri útoku bolo zranených viac ako desať ruských vojakov.

Nezávislý internetový portál Astra, na ktorý sa odvoláva DPA, spresnil, že útok bol zameraný na vojenský výcvikový priestor Pogonovo ležiaci juhozápadne od Voroneže. Bezpilotné lietadlá naň zaútočili okolo 04.00 h miestneho času.

Úrady spočiatku informáciu o útoku dronmi nekomentovali, potvrdil ho až Gusev prostredníctvom svojho statusu. Podľa neho bol útok "odrazený".

Spresnil, že jeden z dronov sa pod vplyvom protilietadlovej paľby vychýlil mimo kurzu a havaroval, druhý bol zničený ostreľovaním.

Gusev potvrdil, že vo Voronežskej oblasti naďalej trvá zvýšená pohotovosť.

Dodal, že prípadom sa zaoberajú orgány činné v trestnom konaní v súčinnosti vojenským velením.

Rusko začalo vojnu proti Ukrajine pred viac ako 14 mesiacmi, pričom od jesene minulého roku začalo do útokov nasadzovať aj bezpilotné lietadlá.

Takýmto útokom sú však v poslednom období čoraz častejšie vystavené aj regióny v Rusku — najmä tie, ktoré sú blízko hraníc s Ukrajinou.

V stredu ráno úrady hlásili útok dronmi aj z Belgorodskej oblasti, kde došlo len k materiálnym škodám. Ukrajinská strana zatiaľ vzniknutú situáciu nekomentovala.

Minulý týždeň sa bezpilotné lietadlá dostali až nad areál Kremeľa v centre Moskvy. Moskva v súvislosti s tým obvinila Kyjev z pokusu o atentát na ruského prezidenta Vladimira Putina, o ktorom je pritom všeobecne známe, že sa v Kremli zdržiava len veľmi zriedka a už vôbec tam nenocuje. Kyjev tieto obvinenia Moskvy okamžite odmietol.