Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Rusko: Nadáciu pomenovanú po A. Sacharovovi vyhlásili za nežiaducu

Ruský vedec a bojovník za občianske práva Andrej Dmitrijevič Sacharov, nositeľ Nobelovej ceny mieru, zomrel 14. decembra 1989 v Moskve. Foto: TASR/ARCHÍV TASR

Tzv. nežiadúce organizácie majú v Rusku zákaz pôsobenia pod hrozbou administratívnych a trestných sankcií.

Moskva 23. januára (TASR) - Americkú mimovládnu organizáciu Nadácia Andreja Sacharova vyhlásili v Rusku za nežiaducu, oznámila v pondelok agentúra AP.

Tzv. nežiadúce organizácie majú v Rusku zákaz pôsobenia pod hrozbou administratívnych a trestných sankcií. Dôvodom na trestné stíhanie je aj spolupráca s takýmito organizáciami, informuje TASR.

Ruská generálna prokuratúra vo vyhlásení zverejnenom na svojej webovej stránke uviedla, že činnosť nadácie pomenovanej po sovietskom disidentovi a nositeľovi Nobelovej ceny za mier predstavuje "hrozbu pre základné ústavné zriadenie a bezpečnosť" krajiny. Nešpecifikovala pritom, ktoré aktivity nadácie sú nevhodné.

Nadácia Andreja Sacharova bola založená v roku 1989, uvádza sa na jej webovej stránke. Snaží sa zachovať odkaz sovietskeho fyzika a aktivistu za ľudské práva Andreja Sacharova.

"Sme presvedčení, že svet by bol bezpečnejší a lepší, keby sa Sacharovove slová a myšlienky dostali do povedomia širokej verejnosti," píše sa na webe.

Medzi organizácie spojené s nadáciou patria Sacharovov archív a Sacharovovo centrum v Moskve.

AP pripomenula, že odkedy Rusko pred takmer rokom spustilo na Ukrajine tzv. špeciálnu vojenskú operáciu, jeho orgány činné v trestnom konaní a súdy tvrdo zasahujú proti kritike ruskej armády alebo označovaniu jej konania na Ukrajine iným ako oficiálne povoleným slovným spojením.

Represiám sú vystavení aktivisti i radoví občania, skupiny na ochranu ľudských práv, vedci, spisovatelia, herci i ďalší. Mnohí z nich boli a sú stíhaní či odsúdení na trest väzenia alebo aspoň na pokutu. Činnosť mnohých občianskych organizácií, nadácií a médií bola zakázaná.

AP dodala, že nateraz nie je jasné, aký vplyv bude mať rozhodnutie generálnej prokuratúry na Sacharovovu nadáciu, ktorej cieľom je zachovať odkaz Andreja Sacharova.