Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Rusko musí reagovať na posilnenie prítomnosti NATO v blízkosti hraníc

Stíhačka Typhoon, nasadená na cvičení NATO v Estónsku Foto: TASR

Severoatlantická aliancia prijala v súvislosti so situáciou na Ukrajine celý rad opatrení, ktoré zdôvodnila nevyhnutnosťou zaručiť bezpečnosť spojencov.

Moskva 23. mája (TASR) - Náčelník generálneho štábu ruských ozbrojených síl, generál Valerij Gerasimov, dnes v Moskve vyhlásil, že v reakcii na posilnenie aktivít NATO v blízkosti ruských hraníc je Rusko nútené podnikať odvetné opatrenia.

"Intenzita, operačná a bojová pripravenosť jednotiek (západnej vojenskej) aliancie v blízkosti ruských hraníc vzrástla. Za takých okolností musíme prijať odvetné opatrenia," vyhlásil Gerasimov.

Ruský generál konštatoval, že došlo k zvýšeniu počtu jednotiek ozbrojených síl NATO v Pobaltí, Poľsku a Rumunsku a vojnové lode NATO sú v oblasti Baltského, Čierneho a Stredozemného mora.

Podľa Gerasimova udalosti na Ukrajine vyústili do vyostrenia vojensko-politickej situácie v Európe a západné štáty vystupňovali svoju protiruskú vojenskú rétoriku.

Severoatlantická aliancia prijala v súvislosti so situáciou na Ukrajine celý rad opatrení, ktoré zdôvodnila nevyhnutnosťou zaručiť bezpečnosť spojencov. V ich rámci bolo posilnené letecké hliadkovanie nad Pobaltím, radarmi vybavené lietadlá patrolujú nad Poľskom a Rumunskom a do Baltického a Stredozemného mora priplávali ďalšie vojnové lode NATO.

Minister obrany Sergej Šojgu označil nárast aktivít ozbrojených síl USA a NATO vo východnej Európe, v blízkosti ruských hraníc, za bezprecedentný.

Stály predstaviteľ Ruska v NATO Alexander Gruško vyslovil predpoklad, že NATO zneužíva situáciu na Ukrajine, aby sa "oživilo" a donútilo spojencov v bloku, aby zvýšili rozpočtové výdavky na armádu.

Kríza na Ukrajine, kde sa v nedeľu konajú predčasné prezidentské voľby, spôsobila, že vzťahy medzi Ruskom a Západom sú najhoršie od skončenia studenej vojny.

NATO v apríli - na protest proti pripojeniu Krymu k subjektom Ruskej federácie - pozastavilo praktickú spoluprácu s Ruskom. Zachované však zostali kontakty v rámci Rady NATO-Rusko na úrovni veľvyslancov.

Napriek pretrvávajúcemu napätiu na Ukrajine generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen začiatkom mája vyhlásil, že blok nemá v úmysle rozmiestniť vo východnej Európe väčší počet svojich jednotiek.

V rámci snáh o urovnanie krízy na Ukrajine navrhlo NATO usporiadať 27. mája spoločné rokovanie Rady NATO-Rusko. Ruský veľvyslanec Gruško pritom pripomenul, že Rusko presadzovalo, aby sa táto schôdzka uskutočnila čo najrýchlejšie, ale termín navrhovaný NATO Moskve "absolútne nevyhovuje".