Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Rusko nebude používať pľúcne ventilátory, ktoré spôsobili požiare

Ruský záchranár zasahuje na mieste požiaru v Mestskej nemocnici sv. Juraja v Petrohrade 12. marca 2020. Foto: TASR/AP

Pri požiari na jednotke intenzívnej starostlivosti v petrohradskej Mestskej nemocnici sv. Juraja zomrelo v utorok päť pacientov infikovaných koronavírusom SARS-CoV-2.

Moskva 13. mája (TASR) - V Rusku sa už nebudú používať pľúcne ventilátory, ktoré zrejme v ostatných dňoch zapríčinili dva požiare v tamojších nemocniciach so šiestimi obeťami na životoch. Oznámila v to stredu Ruská Federálna služba pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (Roszdravnadzor), z ktorej vyhlásenia cituje agentúra AFP.

Roszdravnadzor informoval, že na území Ruska nariadil "zastavenie používania... ventilátorov Aventa-M vyrábaných od 1. apríla 2020", ktoré sa používali v dvoch nemocniciach - moskovskej a petrohradskej, keď tam došlo v uplynulých dňoch k požiarom.

Pri požiari na jednotke intenzívnej starostlivosti v petrohradskej Mestskej nemocnici sv. Juraja zomrelo v utorok päť pacientov infikovaných koronavírusom SARS-CoV-2. K podobnému nešťastiu došlo ešte v sobotu aj v nemocnici v severnej časti Moskvy, kde boli taktiež hospitalizovaní pacienti infikovaní novým koronavírusom. Požiar si tam vyžiadal život jedného pacienta.

Príčinou oboch požiarov, ktoré zrejme spôsobili pľúcne ventilátory, bola pravdepodobne elektroinštalácia. Podľa zdroja ruskej agentúry Interfax môže viesť skrat v elektroinštalácii k vznieteniu zmesi kyslíka vo ventilátore, pričom nezáleží na tom, či bol prístroj ruskej alebo zahraničnej výroby.