Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Rusko nebude v Istanbule vykonávať inšpekcie lodí s obilím z Ukrajiny

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ukrajina tvrdí, že Rusko pozastavením dohody aktuálne blokuje 218 lodí.

Istanbul 31. októbra (TASR) - Rusko pozastavilo svoju účasť na inšpekciách nákladných lodí s ukrajinským obilím, oznámilo v nedeľu Spoločné koordinačné centrum (JCC) v Istanbule. Moskva tento krok oznámila deň po tom, čo pozastavila svoju účasť na dohode o vývoze obilia z ukrajinských prístavov. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Ukrajina tvrdí, že Rusko pozastavením dohody aktuálne blokuje 218 lodí. Agentúra Reuters píše, že OSN, Turecko a Ukrajina sa v nedeľu dohodli, že v pondelok umožnia presun 16 plavidiel, ktoré sa momentálne nachádzajú v tureckých vodách. Tri delegácie sa podľa JCC tiež dohodli na tom, že zaistia inšpekciu 40 odchádzajúcich lodí. Ruská delegácie bola o oboch plánoch informovaná, dodalo JCC.

Rusko svoje sobotné rozhodnutie zdôvodnilo dronovým útokom na ruské plavidlá na Kryme, z ktorého viní Ukrajinu. Kyjev tieto obvinenia popiera a tvrdí, že Moskva útok len využila na to, aby tak pod "falošnou zámienkou" odstúpila od obilnej dohody.

Dohodu o odblokovaní ukrajinských čiernomorských prístavov podpísali Rusko a Ukrajina s Tureckom a OSN, ktoré im ju sprostredkovali, koncom júla v Istanbule. Jej platnosť mala vypršať 19. novembra.

V rámci tejto dohody bolo v Istanbule zriadené koordinačné centrum JCC, ktoré dohliada na vývoz obilia z ukrajinských prístavov a vykonáva príslušné kontroly. Na inšpekcie zásielok - prichádzajúcich i odchádzajúcich lodí - dohliadajú predstavitelia Ukrajiny i Ruska, ako aj delegáti z Turecka a OSN.