Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Rusko nebude žiadať vydanie Rusov utekajúcich pred mobilizáciou

Na snímke skupina Rusov kráča po prekročení hraníc medzi Gruzínskom a Ruskom cez kontrolné stanovište Verchnyj Lars 27. septembra 2022 v Gruzínsku. Foto: TASR/AP

Kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev v utorok prisľúbil ochranu ruským občanom utekajúcim z "beznádejnej situácie".

Moskva 27. septembra (TASR) - Rusko nebude žiadať vydanie ruských občanov, ktorí odchádzajú z krajiny s cieľom vyhnúť sa mobilizácii. Uviedlo to v utorok ruské ministerstvo obrany. Do susedných krajín už odišli tisíce mužov v povolávacom veku. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

"Ruské ministerstvo obrany neposlalo nijakú žiadosť úradom v Kazachstane, Gruzínsku alebo v akejkoľvek inej krajine na údajné nútené vydanie ruských občanov späť na ruské územie a ani tak neplánuje urobiť," uvádza sa vo vyhlásení ministerstva.

Ruský prezident Vladimir Putin minulý týždeň v stredu vyhlásil čiastočnú mobilizáciu, krajiny susediace s Ruskom odvtedy zaznamenávajú zvýšený počet príchodov ruských občanov.

Kazachstan v utorok uviedol, že od minulej stredy jeho hranice z Ruska prekročilo približne 98.000 ruských občanov. Kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev v utorok prisľúbil ochranu ruským občanom utekajúcim z "beznádejnej situácie".

Na snímke ruskí obyvatelia čakajú na udelenie kazašského osobného identifikačného čísla v centre služieb verejnosti v kazašskom meste Alma-Ata 27. septembra 2022.
Foto: TASR/AP


Mnoho Rusov tiež zamierilo do Gruzínska, ktoré po ohlásení mobilizácie zaznamenalo zdvojnásobenie počtu príchodov z Ruska. "Pred štyrmi až piatimi dňami prichádzalo do Gruzínska denne 5000 - 6000 Rusov. Teraz ten počet vzrástol na približne 10.000 denne," uviedol v utorok gruzínsky minister vnútra Vachtang Gomelauri.

Ruské úrady v regióne susediacom s Gruzínskom v utorok označili situáciu na hraniciach za "veľmi napätú", a že ku gruzínskym hraniciam sa snaží dostať približne 5500 áut. Dodali tiež, že na hraniciach v "blízkej budúcnosti" vytvoria mobilné pracovisko pre mobilizáciu.