Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Neznámi páchatelia zbili v Čeľabinsku aktivistu Navaľného hnutia

Alexej Navaľnyj reční po príchode do Moskvy pred stúpencami, ktorí ho čakali na železničnej stanici. Foto: TASR/AP

V Čeľabinsku sa v nedeľu uskutočnia komunálne voľby. Predčasné hlasovanie sa začne už v piatok.

Moskva 10. septembra (TASR) - Aktivistu Alexeja Baraboškina, pracujúceho pre hnutie opozičného lídra Alexeja Navaľného, napadli a zbili v ruskom meste Čeľabinsk neznámi páchatelia. Informovali o tom vo štvrtok jeho kolegovia, ktorých citovala agentúra AFP.

Baraboškin pracuje v Čeľabinsku ako lokálny koordinátor pre Navaľného kanceláriu. Podľa príspevku, ktorý kancelária napísala na sociálnej sieti Telegram, Baraboškin dostával niekoľko týždňov výhražné správy.

V príspevku kancelária zverejnila Baraboškinovu fotografiu s pomliaždeninami a krvácajúcim okom. Priložená lekárska správa uvádza, že lekári majú podozrenie na otras mozgu a zlomeninu lebky. Útočníci nezobrali Baraboškinovi peniaze ani telefón.

Polícia prípad vyšetruje.

V Čeľabinsku sa v nedeľu uskutočnia komunálne voľby. Predčasné hlasovanie sa začne už v piatok.

Miestni aktivisti Navaľného hnutia upozorňujú na zvýšené riziko podvodov v súvislosti s opatreniami zavedenými v dôsledku koronavírusovej epidémie.

Takisto upozorňujú na pravidelné výhražné správy a razie, ktoré v ich kanceláriách uskutočňuje polícia.

Alexej Navaľnyj je momentálne hospitalizovaný v berlínskej nemocnici. Do hlavného mesta Nemecka ho previezli letecky 22. augusta zo sibírskeho mesta Omsk. V Omsku ho hospitalizovali 20. augusta po núdzovom pristátí lietadla, keď mu počas letu do Moskvy prišlo nevoľno. V pondelok ho lekári prebudili z umelého spánku po tom, čo sa jeho stav zlepšil.

Nemecko minulý týždeň vyhlásilo, že má "nesporné dôkazy", že Navaľnyj bol otrávený látkou typu novičok.