Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Šéfom Liberálnodemokratickej strany Ruska sa stal kontroverzný politik

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V roku 2018 obvinilo Sluckého niekoľko novinárok, ako i hovorkyňa ruského rezortu diplomacie Marija Zacharovová zo sexuálneho obťažovania a nevhodného sexuálneho správania.

Moskva 27. mája (TASR) - Ruský politik a poslanec Leonid Sluckij, ktorého niekoľko novinárok i hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných obvinili zo sexuálneho obťažovania, bol v piatok zvolený za predsedu ultranacionalistickej Liberálnodemokratickej strany Ruska (LDPR). TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Voľba nového predsedu strany sa uskutočnila po tom, ako začiatkom apríla zomrel jej dlhoročný líder Vladimir Žirinovskij.

"Leonid Sluckij bol jednohlasne v pomere 86:0 zvolený za predsedu LDPR," oznámil politický subjekt vo vyhlásení zverejnenom na sociálnej sieti Telegram. Sluckij bol jediným kandidátom na post predsedu.

Sluckij (54) v súčasnosti zastáva pozíciu predsedu výboru ruskej Štátnej dumy pre medzinárodné záležitosti a je tiež členom vyjednávacieho tímu, ktorý sa zúčastňuje na rokovaniach s Ukrajinou.

V roku 2018 obvinilo Sluckého niekoľko novinárok, ako i hovorkyňa ruského rezortu diplomacie Marija Zacharovová zo sexuálneho obťažovania a nevhodného sexuálneho správania. Jedna z novinárok uviedla, že Sluckij mal nevhodné sexuálne narážky, a obvinila ho tiež z obchytkávania.

Sluckij vtedy tieto obvinenia nazval "lacnou a nízkou provokáciou" a označil ich za politický útok, ktorý si objednali jeho nepriatelia. Neskôr parlamentná komisia pre etiku prípad prešetrila a zbavila ho obvinení a Sluckij tak mohol naďalej vykonávať svoj mandát.

V piatok Sluckij uviedol, že stratégia LDPR sa po jeho zvolení "nejakým spôsobom zmení", pričom za zameria na posilnenie sociálnej politiky.

Liberálnodemokratická strana Ruska je parlamentnou stranou nepretržite od roku 1993. V súčasnosti má 21 zo 450 kresiel v Štátnej dume, dolnej komore ruského parlamentu, po tom, ako vlani v parlamentných voľbách získala 7,55 percenta hlasov.