Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Rusko obilnú dohodu predĺži, len ak nebude blokovaný jeho export

Na snímke obilie, ktoré prepravila loď MV Brave Commander z ukrajinského čiernomorského prístavu Pivdennyj. Foto: TASR/AP

Dohodu o odblokovaní ukrajinských čiernomorských prístavov podpísali Rusko a Ukrajina za sprostredkovania Turecka a OSN vlani v júli v Istanbule.

Moskva 1. marca (TASR) - Rusko v stredu oznámilo, že bude súhlasiť s predĺžením dohody o vývoze obilia cez Čierne more iba vtedy, ak sa zohľadnia záujmy jeho poľnohospodárskych výrobcov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

O vyhliadkach na obnovenie tzv. obilnej dohody, ktorej platnosť má vypršať 18. marca, diskutoval v stredu ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov so svojím tureckým rezortným kolegom Mevlütom Čavušoglom na okraj zasadnutia skupiny G20 v Naí Dillí.

Podľa vyhlásenia ruskej diplomacie pokračovanie obilnej dohody "je možné len vtedy, ak sa zohľadnia záujmy ruských výrobcov poľnohospodárskych produktov a hnojív, pokiaľ ide o ich neobmedzený prístup na svetové trhy".

Dohodu o odblokovaní ukrajinských čiernomorských prístavov podpísali Rusko a Ukrajina za sprostredkovania Turecka a OSN vlani v júli v Istanbule. Dohoda nemôže byť predĺžená, ak s tým nesúhlasia všetky zúčastnené strany. Rusko už signalizovalo, že nie je spokojné s viacerými jej aspektmi.

Ruský poľnohospodársky sektor pritom sankcie Západu obzvlášť nepostihli, približuje Reuters. Moskva však označuje za prekážku vo vývoze svojich hnojív a obilia sankčné obmedzenia v oblasti platieb, logistiky a poisťovníctva.