Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Rusko obvinilo Turecko z porušovania mierovej dohody v Idlib

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ministerstvo poznamenalo, že turecký dron v utorok narušil sýrsku hranicu a bol zničený, keď sa pripravoval zaútočiť na sýrske jednotky.

Moskva 27. februára (TASR) - Ruské ministerstvo obrany obvinilo vo štvrtok Turecko z porušovania mierovej dohody v sýrskej provincii Idlib. Podľa ruského rezortu Turecko podporuje militantov v boji proti sýrskej armáde delostreleckou paľbou a bezpilotnými lietadlami.

"V rozpore s dohodami zo Soči o zóne deeskalácie v Idlibe turecká strana naďalej podporuje ilegálne ozbrojené skupiny delostreleckou paľbou a bezpilotnými lietadlami," uviedlo ministerstvo, ktoré citovala agentúra AFP.

Ministerstvo poznamenalo, že turecký dron v utorok narušil sýrsku hranicu a bol zničený, keď sa pripravoval zaútočiť na sýrske jednotky.

Rusko a Turecko sa v roku 2018 dohodli na vytvorení demilitarizovanej zóny v provincii Idlib, ale sily sýrskeho prezidenta Bašára Asada sa snažia o znovuzískanie tohto posledného veľkého regiónu, ktorý nemajú pod kontrolou.

Idlib — epicentrum takmer deväťročného konfliktu v Sýrii — sa v posledných týždňoch stal dejiskom konfliktu medzi Tureckom, ktoré podporuje skupiny povstalcov, a Asadovým režimom podporovaným Ruskom.