Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Rusko obvinilo Ukrajinu z ostreľovania záporožskej elektrárne

Kompozícia satelitných snímok spoločnosti Planet Labs PBC ukazuje dym stúpajúci v dôsledku požiarov v obliehanej jadrovej elektrárni Záporožie v meste Enerhodar na juhovýchode Ukrajiny. Foto: TASR/AP

Na území komplexu ZAES bolo v utorok zaznamenaných sedem útokov, napísal Rogov na sociálnej sieti.

Moskva 6. septembra (TASR) - Rusko obvinilo v utorok Ukrajinu z opakovaného ostreľovania okolia Záporožskej atómovej elektrárne (ZAES). Vyplýva to z vyhlásenia ruského ministerstva zahraničných vecí a predstaviteľa Rusmi dosadenej samosprávy v okupovanej časti Záporožskej oblasti Vladimira Rogova.

Deje sa tak v čase, keď má Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) vydať očakávanú správu o stave ZAES. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"Kyjev pokračuje v Záporožskej atómovej elektrárni vo svojich provokáciách," uviedol ruský rezort diplomacie. Dodal, že za uplynulých 24 hodín bolo územie tejto jadrovej elektrárne a mesto Enerhodar, ktoré sa nachádza v jej tesnej blízkosti, zasiahnuté 15-krát. Úroveň radiácie v okolí elektrárne je však podľa ruského ministerstva "normálna".

Na území komplexu ZAES bolo v utorok zaznamenaných sedem útokov, napísal Rogov na sociálnej sieti. "Ukrajinskí vojaci spustili paľbu na Enerhodar a jeho okolie," dodal.

Enerhodarský starosta Dmytro Orlov uviedol, že v meste bolo okolo poludnia počuť hlasný výbuch, ktorého "okolnosti sa objasňujú".

Koncom minulého týždňa navštívil ZAES 14-členný tím inšpektorov agentúry MAAE vedený jej šéfom Rafaelom Grossim. Ten v piatok po návrate z inšpekcie uviedol, že komplex elektrárne utrpel v dôsledku bojov škody. Ukrajinská spoločnosť Enerhoatom v pondelok oznámila, že v záporožskej elektrárni zostanú nastálo dvaja inšpektori MAAE.

Táto dozorná agentúra OSN má očakávanú správu o stave ZAES vydať v utorok. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dúfa, že bude nestranná.