Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Rusko opäť obvinilo Ukrajinu z ostreľovania Záporožskej elektrárne

Dmitrij Peskov, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov obvinil ukrajinské sily z ostreľovania Záporožskej jadrovej elektrárne. V súvislosti s útokmi na toto zariadenie upozornil na možné "katastrofické následky" pre Európu.

Moskva 8. augusta (TASR) - Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v pondelok obvinil ukrajinské sily z ostreľovania Záporožskej jadrovej elektrárne. V súvislosti s útokmi na toto zariadenie upozornil na možné "katastrofické následky" pre Európu. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Ostreľovanie územia jadrovej elektrárne ukrajinskými ozbrojenými silami je potenciálne mimoriadne nebezpečná činnosť... s možnými katastrofálnymi následkami pre rozsiahlu oblasť vrátane územia Európy," uviedol Peskov. Zároveň vyzval spojencov Ukrajiny, aby využili svoj vplyv na zabránenie pokračovania takýchto útokov.

Z ostreľovania Záporožskej elektrárne sa Moskva a Kyjev obviňujú navzájom. Šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi v sobotu upozornil, že takéto incidenty predstavujú riziko jadrovej katastrofy.

Záporožská atómová elektráreň je najväčšou elektrárňou svojho druhu v Európe. Ruské invázne sily sa jej zmocnili ešte v marci. V uplynulých dňoch došlo v dôsledku ostreľovania k "vážnemu poškodeniu" niektorých objektov tejto elektrárne a musel byť vypnutý jeden z reaktorov, pripomína AFP.