Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Rusko obvinilo Ukrajinu z jadrového terorizmu

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Ukrajina popiera ostreľovanie elektrárne, ktoré od prvých dní vojny okupujú ruské jednotky. Z útokov na ZAES naopak obviňuje Rusko.

Moskva/Kyjev 6. decembra (TASR) - Ukrajina pokračuje v ostreľovaní Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES) a úmyselne tým vytvára hrozbu možnej jadrovej katastrofy, uviedol v utorok ruský minister obrany Sergej Šojgu. TASR správu prevzala z denníka The Guardian.

Ruské jednotky podľa Šojgua podnikajú "všetky opatrenia" na zaistenie bezpečnosti najväčšej jadrovej elektrárne v Európe čeliac "jadrovému terorizmu" zo strany Kyjeva.

Ukrajina popiera ostreľovanie elektrárne, ktoré od prvých dní vojny okupujú ruské jednotky. Z útokov na ZAES naopak obviňuje Rusko.

Šojgu v konferenčnom hovore so svojimi veliteľmi uviedol, že Ukrajina za uplynulé dva týždne vystrelila na ZAES 33 striel veľkého kalibru. Väčšinu z nich podľa neho zachytila ruská protivzdušná obrana, "niektoré však zasahujú objekty, ktoré ovplyvňujú bezpečnú prevádzku jadrovej elektrárne". Guardian citoval skrátený prepis konferenčného hovoru zverejneného ruským ministerstvom obrany.

"Tieto útoky zo strany ukrajinských vojakov hodnotíme ako jadrový terorizmus," povedal Šojgu.

Agentúra Reuters upozorňuje, že ministrove tvrdenia nebolo možné bezprostredne nezávisle overiť. Z ostreľovania Záporožskej jadrovej elektrárne sa už dlhodobo navzájom obviňujú Moskva a Kyjev. Ukrajina tiež obvinila Rusko, že zariadenie de facto využíva ako sklad zbraní.