Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Rusko obvinilo USA z útoku na prokremeľského spisovateľa Prilepina

Na archívnej snímke prominentný prokremeľský spisovateľ Zachar Prilepin. Foto: TASR/AP

Ide už o tretí atentát od začiatku ruskej vojny na Ukrajine proti osobnostiam, ktoré ju podporujú.

Moskva 6. mája (TASR) - Za výbuch, pri ktorom bol v sobotu zranený prokremeľský spisovateľ a bloger Zachar Prilepin, sú "v prvom rade" zodpovedné Spojené štáty, vyhlásilo ruské ministerstvo zahraničných vecí.

"Zodpovednosť za tento teroristický čin, ako aj za ďalšie, nenesie len Ukrajina, ale aj jej západní podporovatelia, predovšetkým Spojené štáty," uviedlo ministerstvo, z ktorého vyhlásenia cituje tlačová agentúra AFP.

"Nedostatok odsúdenia zo strany Washingtonu po ďalšom teroristickom čine je seba prezrádzajúce. Mlčanie príslušných medzinárodných organizácií je neprijateľné," uvádza sa ďalej vo vyhlásení ruského rezortu diplomacie.

Útok na Prilepina, hlasného podporovateľa ruskej vojenskej agresie na Ukrajine, bol "ďalším prejavom systémového prístupu Kyjeva k eliminácii ideologických oponentov", uviedlo ministerstvo.

Takéto metódy sú "aktívne implantované na Ukrajine od roku 2014 - vďaka úsiliu Washingtonu", dodal rezort.

Okrem toho, že je Prilepin (47) jedným z najslávnejších súčasných ruských spisovateľov, je známy aj svojou angažovanosťou v ruskej ultranacionalistickej politike. Veterán oboch krvavých vojen v Čečensku v 90. rokoch priznal, že bojoval i po boku proruských separatistov na východe Ukrajiny.

Moskva považuje proeurópsku revolúciu na kyjevskom Majdane z roku 2014 za prevrat podporovaný Západom, ktorého cieľom je oslabiť Rusko v oblasti, ktorú Moskva považuje za svoju sféru vplyvu.

Prilepinovo auto vybuchlo na odľahlej ceste pri meste Nižnij Novgorod, pričom jeho spolujazdec zahynul. Prilepin sa vracal z okupovaných ukrajinských regiónov Doneck a Luhansk.

K útoku sa prihlásila partizánska skupina Ateš, ktorú tvoria Ukrajinci a krymskí Tatári, uvádza stanica BBC News.

Ide už o tretí atentát od začiatku ruskej vojny na Ukrajine proti osobnostiam, ktoré ju podporujú.

V auguste 2022 výbuch auta zabil na okraji Moskvy Darju Duginovú, dcéru politického teoretika Alexandra Dugina označovaného aj za "Putinov mozog". Cieľom mal byť zrejme on.

Výbuch v kaviarni v Petrohrade v apríli usmrtil vojenského blogera Vladlena Tatarského. V oboch prípadoch úrady obvinili z organizácie útokov ukrajinské spravodajské služby.