Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Rusko obviňuje Ukrajinu z paľby a tvrdí, že ono dodržuje prímerie

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Pokyn na zavedenie dočasného vianočného prímeria pozdĺž celej frontovej línie vydal Putin vo štvrtok ruskému ministrovi obrany Sergejovi Šojguovi.

Moskva/Kyjev 6. januára (TASR) - Ruská armáda uviedla, že od piatka 10.00 h SEČ dodržuje na Ukrajine dočasné jednostranné prímerie, tak ako bolo nariadené prezidentom Vladimirom Putinom, a ukrajinské jednotky obvinila z ostreľovania ťažkými zbraňami. Píše o tom agentúra AFP.

"Aj napriek tomu, že ruské ozbrojené sily začali 6. januára o 12.00 h (moskovského času) dodržovať prímerie, kyjevský režim pokračoval v delostreleckej paľbe na obývané oblasti a pozície ruskej armády," uviedlo ruské ministerstvo obrany na sociálnych sieťach.

Námestník šéfa kancelárie ukrajinského prezidenta Kyrylo Tymošenko totiž uviedol, že aj po tom, ako začal platiť Ruskom unilaterálne vyhlásený pokoj zbraní, útočila ruská armáda v piatok na východoukrajinské mesto Kramatorsk.

"Okupanti dvakrát napadli toto mesto raketami," spresnil Tymošenko na sociálnej sieti s tým, že zasiahnutá bola aj jedna obytná budova, ale obete na ľudských životoch hlásené neboli.

Jednostranné prímerie vyhlásené Moskvou – avšak odmietané ukrajinskou stranou – má trvať do soboty 22.00 h SEČ, čo je polnoc moskovského času, keď sa u pravoslávnych kresťanov končí Deň Narodenia Pána.

Pokyn na zavedenie dočasného vianočného prímeria pozdĺž celej frontovej línie vydal Putin vo štvrtok ruskému ministrovi obrany Sergejovi Šojguovi.

Vo svojom štvrtkovom večernom príhovore k občanom toto vianočné prímerie však ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj skritizoval a označil ho za pokus Moskvy získať čas, aby si Rusko mohlo preskupiť svoje ozbrojené sily.