Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Rusko: Od pondelka sa v Azovstali vzdalo 1730 ukrajinských vojakov

Na snímke oceliareň Azovstaľ v obliehanom juhoukrajinskom prístavnom meste Mariupol počas 83. dňa ruskej invázie na Ukrajinu v utorok 17. mája 2022. Foto: TASR/AP

Ministerstvo uviedlo, že ranených vojakov previezlo do nemocnice na východoukrajinskom území ovládanom Ruskom.

Moskva 19. mája (TASR) - Ruské ministerstvo obrany vo štvrtok oznámilo, že tento týždeň sa v obliehaných oceliarňach Azovstaľ v juhoukrajinskom meste Mariupol vzdalo 1730 ukrajinských vojakov. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

"Za posledných 24 hodín sa vzdalo 771 militantov z nacionalistického pluku Azov," uviedlo ruské ministerstvo vo svojej pravidelnej dennej správe o konflikte na Ukrajine.

"Celkovo sa od 16. mája vzdalo 1730 militantov vrátane 80 ranených," dodalo. Použilo termín militanti, ktorým označilo ukrajinských vojakov a bojovníkov, ktorí dlhé týždne v neľudských podmienkach v Azovstali odolávali bombardovaniu a ostreľovaniu ruských síl.

Ruské ministerstvo zverejnilo video, zrejme zachytávajúce ukrajinských vojakov, ktorí sa vzdali, ako kráčajú von z oceliarní – niektorí sú viditeľne zranení a iní si pomáhajú barlami. Ruskí vojaci im pri odchode rukami prehľadávajú oblečenie na ich tele a kontrolujú im aj batohy.

Ministerstvo uviedlo, že ranených vojakov previezlo do nemocnice na východoukrajinskom území ovládanom Ruskom.

Ukrajina už predtým oznámila, že sa bude snažiť o výmenu ruských vojnových zajatcov za týchto bojovníkov z oceliarní Azovstaľ, ale Moskva ešte k tejto veci nedala definitívnu odpoveď.