Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Rusko odmieta stiahnuť vojakov zo Záporožskej atómovej elektrárne

Záporožská jadrová elektráreň Foto: TASR/AP

Predstaviteľ ruskej okupačnej samosprávy Vladimir Rogov kritizoval tento návrh generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa ako "nezodpovedný".

Moskva/Kyjev 19. augusta (TASR) - Rusko odmieta demilitarizáciu Záporožskej atómovej elektrárne. Predstaviteľ ruskej okupačnej samosprávy Vladimir Rogov kritizoval tento návrh generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa ako "nezodpovedný". Informuje o tom TASR podľa správy americkej televízie CNN.

"Iba osoba, ktorá nerozumie možným rizikám, alebo im, naopak, rozumie, a preto tlačí na niečo, čo môže viesť k tragédii, môže ponechať jadrovú elektráreň bez ochrany. Takéto vyhlásenie spochybňuje kompetentnosť generálneho tajomníka OSN," povedal Rogov.

Guterres vyzval na demilitarizáciu Záporožskej atómovej elektrárne po štvrtkových rokovaniach s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v Ľvove.

Rusko obsadilo elektráreň ešte v marci a odvtedy tam má svojich vojakov. Elektráreň sa v uplynulých týždňoch stala terčom delostreleckých útokov. Rusi aj Ukrajinci sa navzájom obviňujú z ostreľovania elektrárne a obe strany upozorňujú, že to môže viesť k jadrovej katastrofe. Na demilitarizáciu zariadenia vyzval už pred časom Kyjev a podporil ho v tom aj Washington.