Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Rusko: Odrazili sme rozsiahlu ukrajinskú ofenzívu v Doneckej oblasti

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu zverejnenom rozhovore pre americký denník Wall Street Journal uviedol, že Ukrajina je pripravená spustiť dlho očakávanú protiofenzívu.

Moskva 5. júna (TASR) - Ruská armáda v pondelok oznámila, že odrazila rozsiahlu ofenzívu ukrajinských síl na piatich častiach frontu v Doneckej oblasti, ktorá bola vlani anektovaná Moskvou. TASR správu prevzala z agentúr AP, AFP a Reuters.

"Nepriateľ mal za cieľ prelomiť našu obranu v - podľa jeho názoru - najviac zraniteľnej časti frontu," uviedol hovorca rezortu obrany v Moskve Igor Konašenkov. "Nepriateľ svoju úlohu nesplnil, nemali úspech," dodal. Konašenkov tiež povedal, že bolo zabitých 250 členov ukrajinského personálu a zničených bolo 16 ukrajinských tankov a ďalšie vozidlá.

Reuters nebola schopná tvrdenia ruskej strany bezprostredne overiť. Ukrajina sa k situácii nevyjadrila. Kyjev často svoje kroky potvrdí až po ukončení svojich vojenských operácií, píše AP.

Kyjev už niekoľko mesiacov tvrdí, že pripravuje veľkú protiofenzívu s cieľom získať späť ukrajinské územia, ktoré si Rusko pripojilo vlani v septembri. Nie je však jasné, či Ruskom odrazený útok v Donecku bol začiatok tejto ofenzívy, píše AP. Rusko v septembri 2022 anektovalo Doneckú, Luhanskú, Chersonskú a Záporožskú oblasť.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu zverejnenom rozhovore pre americký denník Wall Street Journal uviedol, že Ukrajina je pripravená spustiť dlho očakávanú protiofenzívu.

Gubernátor Belgorodskej oblasti Viačeslav Gladkov v nedeľu potvrdil, že v ruskej Belgorodskej oblasti pokračovali boje medzi ruskou armádou a dobrovoľníkmi, ktorí bojujú po boku ukrajinskej armády.