Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Rusko odstránilo poľskú zástavu z pamätníka v Katyni

Na snímke pamätný múr s menami 22 000 poľských dôstojníkov a intelektuálov zavraždených Sovietmi v Katynskom lese počas 2. svetovej vojny v roku 1940, v ruskom meste Katyň, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Historici i návštevníci katynského pamätníka v západoruskej Smolenskej oblasti sa o zmiznutí vlajky zmieňovali na sociálnych médiách už v piatok.

Moskva 25. júna (TASR) - Ruská vláda uprostred zvýšeného napätia medzi Moskvou a Varšavou v súvislosti s konfliktom na Ukrajine odstránila poľskú zástavu z pamätníka v Katyni, pripomínajúceho si tisícky Poliakov zabitých Sovietskym zväzom. Napísala o tom v sobotu agentúra AFP.

Historici i návštevníci katynského pamätníka v západoruskej Smolenskej oblasti sa o zmiznutí vlajky zmieňovali na sociálnych médiách už v piatok. Starosta mesta Smolensk Andrej Borisov potvrdil odstránenie zástavy v ten deň večer, keď na sociálnej platforme VKontakte zverejnil fotografiu, ako pri vchode do pamätníka veje len samotná zástava ruská.

"Na ruských pamätníkoch nemôžu byť poľské vlajky. A už rozhodne nie po otvorene protiruských vyjadreniach poľských politických lídrov," napísal smolenský starosta.

"Ministerstvo kultúry Ruskej federácie sa správne rozhodlo odstrániť poľskú zástavu. Katyň je ruský pamätník," tweetoval Borisov.

Katynský pamätník bol postavený na pamiatku 25.000 Poliakov, väčšinou armádnych dôstojníkov považovaných za protikomunistické živly, ktorých v lese neďaleko Smolenska na príkaz Josifa Stalina zmasakrovala v roku 1940 politická polícia Sovietskeho zväzu, Ľudový komisariát vnútra (NKVD).

Sovietsky zväz dlho odmietal zodpovednosť za tento čin a obviňoval z neho nacistické Nemecko. Moskva oficiálne priznala pravdu o Katyni až v roku 1990.