Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Rusko: Okupované ukrajinské oblasti sa slobodne rozhodli

Ilustračné foto. Foto: TASR - Martin Baumann

Kyjev považuje referendá za fingované a za porušenie medzinárodného práva.

Moskva 28. septembra (TASR) - Ruské ministerstvo zahraničných vecí v stredu vyhlásilo, že okupované oblasti na Ukrajine sa "vedome a slobodne rozhodli" pre začlenenie do Ruskej federácie. TASR informuje podľa správy agentúry AFP.

"Výsledky ľudových hlasovaní hovoria samy za seba: ľud Donbasu, Chersonskej aj Záporožskej oblasti sa nechce vrátiť k starému životu a vedome a slobodne sa rozhodol pre Rusko," uviedlo vo vyhlásení ruské ministerstvo. "Drvivá väčšina" ľudí v hlasovaniach podporila pripojenie k Rusku, v Doneckej oblasti bola táto podpora "99,23 percenta", tvrdí ministerstvo.

Vyhlásenie nasledovalo po tom, čo Moskvou dosadení lídri z okupovaných ukrajinských oblastí oficiálne požiadali prezidenta Vladimira Putina o formálne pripojenie týchto území k Rusku.

Podľa Moskvy hlasovania "prebehli v úplnom súlade s normami a zásadami medzinárodného práva", aj keď tieto územia boli dobyté silou a referendá boli zorganizované narýchlo pod tlakom protiofenzívy Kyjeva.

"V blízkej budúcnosti nastane rozhodujúca fáza spoločných krokov, ktoré naplnia túžby obyvateľov" týchto štyroch oblastí, dodal rezort diplomacie vo vyhlásení.

Kyjev považuje referendá za fingované a za porušenie medzinárodného práva. V reakcii na ne požiadal spojencov o ďalšiu vojenskú pomoc. Západné krajiny výsledky referend neuznajú, ani očakávané pripojenie okupovaných ukrajinských oblasti k Rusku.