Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Rusko opäť hrozí ukončením obilnej dohody; len krátko po jej predĺžení

Ilustračné foto. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Obilná dohoda vlani pomohla obmedziť narastajúce ceny potravín; prvýkrát bola predĺžená vlani v novembri o 120 dní.

Moskva 20. marca (TASR) - Rusko opäť pohrozilo ukončením čiernomorskej obilnej dohody - len niekoľko dní po jej predĺžení na najmenej dva mesiace. Ako podmienku na dlhodobé pokračovanie tejto dohody Moskva žiada uľahčenie vývozu ruských hnojív a obnovenie dodávok technických a náhradných dielov pre poľnohospodársky sektor. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

"Bez pokroku pri plnení týchto požiadaviek bude naša účasť na čiernomorskej iniciatíve pozastavená," uviedlo ministerstvo zahraničných vecí v Moskve.

Čiernomorská obilná iniciatíva medzi Ruskom a Ukrajinou, ktorú pomohli vlani v júli sprostredkovať Turecko a OSN, obsahuje dve dohody.

Jedna umožňuje vývoz obilnín, ktoré v ukrajinských čiernomorských prístavoch zablokovala vojna. Druhá má uľahčiť export ruských obilnín a hnojív napriek sankciám uvaleným na Moskvu za rozpútanie vojny na Ukrajine.

Obilná dohoda vlani pomohla obmedziť narastajúce ceny potravín; prvýkrát bola predĺžená vlani v novembri o 120 dní. Moskva už aj predtým signalizovala, že s predĺžením bude súhlasiť, ak sa zrušia obmedzenia pre jej vlastný vývoz.

Rusko niekoľko mesiacov blokovalo vývoz ukrajinského obilia po začatí vojenskej ofenzívy na Ukrajine 24. februára 2022, pripomína DPA.

Podľa údajov OSN bolo od začiatku platnosti obilnej dohody vyvezených 25 miliónov ton obilia z ukrajinských prístavov do 45 krajín sveta, čo pomohlo stabilizovať trhy a znížiť ceny potravín.