Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Rusko opäť pozve svetových lídrov na oslavy Dňa víťazstva

Ľudia kráčajú po moskovskom Červenom námestí popri Spasskej veži v Moskve, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Pozvánky dostali okrem iných aj britský premiér Boris Johnson a americký prezident Donald Trump.

Moskva 28. mája (TASR) - Rusko začne svetovým lídrom, vrátane francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, opätovne zasielať pozvánky na vojenskú prehliadku na počesť 75. výročia víťazstva vo Veľkej vlasteneckej vojne, ktorá by sa mala konať 24. júna v Moskve. S odvolaním sa na štvrtkové vyhlásenie vysokopostaveného predstaviteľa ruského ministerstva obrany o tom informovala agentúra AFP.

"Pozvánky budú opätovne zaslané všetkým účastníkom, vrátane francúzskeho prezidenta," uviedol pre agentúru vedúci sekcie európskych záležitostí ruského ministerstva zahraničných vecí Alexej Paramonov.

Nový dátum konania vojenskej prehliadky na počesť Dňa víťazstva nariadil ruský prezident Vladimir Putin v utorok po tom, ako bola tradičná vojenská prehliadka na Červenom námestí v Moskve odložená pre pandémiu koronavírusu SARS-CoV-2. Pôvodne sa mala konať 9. mája.

Čínsky prezident Si Ťin-pching a Emanuel Macron boli podľa agentúry najprominentnejšími spomedzi svetových lídrov, ktorí pozvanie na prehliadku prijali. Pozvánky dostali okrem iných aj britský premiér Boris Johnson a americký prezident Donald Trump.

Ako pripomína AFP, pandémia nového koronavírusu v Rusku eskalovala v polovici mája, keď bolo v krajine denne hlásených až 11.000 nových prípadov ochorenia COVID-19, ktoré tento koronavírus spôsobuje. Hoci odvtedy denný prírastok infikovaných klesol pod 9000, Rusko je s 379.051 nakazenými z hľadiska pandémie stále treťou najpostihnutejšou krajinou na svete po Spojených štátoch a Brazílii.