Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Rusko opäť úspešné otestovalo hypersonickú raketu Zirkón

Na archívnej snímke z videa poskytnutom tlačovým odborom ruského ministerstva obrany je štart hypersonickej strely 3M22 Zirkon Foto: TASR / AP

Hypersonickú raketu Zirkón ruská armáda otestovala v uplynulých dvoch rokoch už niekoľkokrát.

Moskva 29. novembra (TASR) - Ruské ministerstvo obrany v pondelok oznámilo, že vykonalo ďalší úspešný test svojej novej hypersonickej rakety Cirkon (Zirkón), informovali agentúry AFP a TASS.

"Odpálenie sa uskutočnilo v Bielom mori na námorný cieľ vzdialený viac ako 400 kilometrov. Podľa kontrolných údajov let hypersonickej strely zodpovedal stanoveným parametrom... Cieľ bol zasiahnutý," uviedol ruský rezort obrany s tým, že hypersonická raketa bola odpálená z fregaty Admiral Gorškov.

Hypersonickú raketu Zirkón ruská armáda otestovala v uplynulých dvoch rokoch už niekoľkokrát.

K tomuto poslednému testu pritom Rusko pristúpilo krátko po tom, ako západné médiá priniesli informácie o tom, že Čína v júli otestovala v Juhočínskom mori hypersonickú strelu. Čína tieto tvrdenia odmietla, pričom Peking tvrdí, že testoval len raketu pre svoj vesmírny program.

Hypersonické strely môžu letieť až päťkrát rýchlejšie než zvuk. V porovnaní s balistickými raketami letia pomerne nízko, teda môžu potenciálne rýchlejšie zasiahnuť cieľ. Okrem toho nemajú predvídateľnú balistickú krivku a sú manévrovateľné. To sťažuje ich odhalenie a zachytenie súčasnými systémami protiraketovej obrany.

Okrem Ruska a Čína pracujú na vývoji tohto typu zbraní aj iné krajiny vrátane USA či Francúzska.