Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Ruská opozícia kritizovala koncert na štadióne počas pandémie

Ilustračné foto Foto: TASR/Dušan Hein

Niekoľko slávnych ruských spevákov vystúpilo vo štvrtok večer na štadióne Lužniki pri príležitosti siedmeho výročia anektovania ukrajinského Krymského polostrova Ruskom a nemalo rúška.

Moskva 19. marca (TASR) - Koncert na moskovskom olympijskom štadióne Lužniki, ktorý sa konal pred tisíckami ľudí, pričom mnohí nemali napriek pandémii koronavírusu rúško, ostro skritizovala ruská opozícia. V piatok o tom informovala tlačová agentúra DPA.

Popredný opozičný politik Iľja Jašin v piatok vyzval vyšetrovací výbor, aby osoby zodpovedné na koncert obvinil za porušenie protipandemických opatrení.

Niekoľko slávnych ruských spevákov vystúpilo vo štvrtok večer na štadióne Lužniki pri príležitosti siedmeho výročia anektovania ukrajinského Krymského polostrova Ruskom a nemalo rúška.

Reportér stanice Echo Moskvy uviedol, že na tribúnach nebolo takmer žiadne voľné sedadlo a medzi divákmi sa vôbec nedodržiaval sociálny odstup; rúška malo veľmi málo návštevníkov.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov však vyhlásil, že štadión bol zaplnený iba na polovicu v súlade s opatreniami. Jeho vyjadrenia priniesla ruská tlačová agentúra Interfax.

Videá zachytávali ľudí stojacich tesne pri sebe a bez rúšok na tvári.

Na štadión sa zmestí 81.000 divákov.

V Moskve platia prísne pravidlá, ktoré majú zabrániť šíreniu nákazy koronavírusom, a športové a kultúrne zariadenia môžu fungovať len s polovičnou kapacitou. Toto sa však nevzťahuje na "oficiálne podujatia štátnych úradov", uvádza sa v správe Interfaxu.

"Je jasné, že nezačnú trestné konanie sami proti sebe," napísal Jašin v príspevku na Facebooku.

Opozičných predstaviteľov pritom nedávno odsúdili na domáce väzenie za údajné porušovanie protipandemických opatrení na nepovolených protestoch, ktoré sa konali proti uväzneniu kritika Kremľa Alexeja Navaľného.