Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Orenburská oblasť spustila kampaň alkohol za potraviny

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V decembri 2016 zomrelo na otravu alkoholom v ruskom meste Irkutsk na Sibíri 78 ľudí. Obete vtedy vypili prípravok do kúpeľa s obsahom metanolu.

Orenburg/Moskva 11. októbra (TASR) – V súvislosti s vyše troma desiatkami úmrtí spôsobených konzumáciou pančovaného alkoholu spustili úrady v ruskej Orenburskej oblasti výmennú kampaň „alkohol za potraviny". Občania, ktorí kúpili „alkoholické nápoje pochybnej kvality" ich v rámci nej môžu vymeniť v supermarketoch za potraviny v hodnote niekoľkonásobku kúpnej ceny, informovala v nedeľu agentúra TASS.

V uplynulých dňoch po konzumácii podomácky vyrobeného alkoholu vážne ochorelo 67 ľudí, pričom niektorí museli byť napojení na podporné prístroje. Otravu alkoholom však 34 z nich neprežilo, pričom 50 percent zomrelo predtým, ako dostali lekársku starostlivosť, a 94 percent hospitalizovaných zomrelo prvý deň alebo dokonca niekoľko hodín po prijatí do nemocnice.

Vyšetrovanie ukázalo, že alkohol obsahoval vysoko toxický metanol. V niektorých prípadoch mali obete v krvi troj- až päťnásobok smrteľnej dávky metanolu.

Podľa regionálnej vlády bolo v tejto kauze doteraz zadržaných deväť ľudí, ktorí sú obvinení z nedovolenej výroby a predaja alkoholu. Gubernátor Denis Pasler nariadil rozsiahle kontroly predajní v Orenburskej oblasti, ktoré majú za cieľ stiahnuť pančovaný alkohol z obehu.

Zatiaľ bolo skonfiškovaných viac ako 1200 sklenených a plastových fliaš. Vyšetrovací výbor Ruskej federácie v sobotu oznámil, že bolo zaistených aj jedenásť veľkých sudov. Predpokladaní páchatelia predávali zdraviu škodlivý alkohol predovšetkým v meste Orsk. Pretože sa nevie, koľko fliaš s potenciálne smrteľným obsahom je v obehu, regionálna vláda spustila výmenný program.

Vodku a iný alkohol je možné v Rusku predávať iba s oficiálnymi identifikačnými číslami. Za porušenie tohto nariadenia hrozia prísne tresty. Napriek tomu sa takéto prípady otravy opakujú najmä na vidieku, kde sa často vyrábajú nápoje z lacného, ale život ohrozujúceho priemyselného alkoholu (metanolu), uviedla agentúra DPA.

V decembri 2016 zomrelo na otravu alkoholom v ruskom meste Irkutsk na Sibíri 78 ľudí. Obete vtedy vypili prípravok do kúpeľa s obsahom metanolu.