Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Rusko označilo sankcie EÚ za hystériu Západu

Na snímke Kremeľ v Moskve. Foto: FOTO TASR/AP

Sankcie uvalené na Vagnerovu skupinu zahŕňajú zmrazenie majetku a tiež zákaz udeľovania víz potrebných na vstup do krajín EÚ.

Moskva 14. decembra (TASR) - Rusko označilo v utorok nové sankcie Európskej únie voči subjektom spájaným s ruskou polovojenskou organizáciou Vagnerova skupina za súčasť "hystérie Západu". Uviedlo to v utorok ruské ministerstvo zahraničných vecí s tým, že Brusel svojím rozhodnutím ohrozuje nezávislosť afrických a blízkovýchodných krajín. Informovala o tom agentúra AFP.

"Hystéria, ktorá sa v súvislosti s touto témou rozpútala na Západe, poukazuje predovšetkým na závisť niektorých európskych miest a štátov voči Afrike a Blízkemu východu, ktorých suverenitu a nezávislosť boli kedysi nútené uznať," uvádza sa vo vyhlásení ruského rezortu diplomacie.

"Súkromné vojenské spoločnosti nie sú riadené ruskými štátnymi úradmi," zdôraznilo ministerstvo s tým, že nezávislé krajiny majú právo s takýmito organizáciami spolupracovať.

"Európska únia spochybňuje suverénne právo týchto členských štátov OSN vytvárať si svoju vlastnú, nezávislú zahraničnú politiku," uviedol ďalej rezort a zároveň upozornil, že "Rusko si vyhradzuje právo reagovať na nepriateľské kroky zo strany EÚ."

Vagnerova skupina (v zahraničí známa pod označením Wagner Group) je fakticky súkromná armáda, ktorá podľa Západu bojuje za záujmy Kremľa v rôznych konfliktných zónach vo svete. Vagnerovci bývajú spájaní s blízkym spolupracovníkom ruského prezidenta Vladimira Putina - s miliardárom Jevgenijom Prigožinom.

Sankcie uvalené na Vagnerovu skupinu zahŕňajú zmrazenie majetku a tiež zákaz udeľovania víz potrebných na vstup do krajín EÚ. Rovnaké reštriktívne opatrenia boli zavedené aj voči ôsmim jednotlivcom a trom firmám spojeným s touto polovojenskou organizáciou.

Jednotky Vagnerovej skupiny údajne slúžia ruským súkromným a štátnym záujmom na Ukrajine, v Sýrii a v Líbyi. Táto firma svoje služby ponúkla podľa AFP aj predstaviteľom v subsaharskej Afrike vrátane bývalej francúzskej kolónie Mali a tiež Stredoafrickej republike.