Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Rusko oznámilo dokončenie mobilizácie 300.000 záložníkov

Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a ruský minister obany Sergej Šojgu diskutijú počas stretnutia v prezidentskej rezidencii na predmestí Moskvy v piatok 28. októbra 2022. Foto: TASR/AP

Putin podľa AFP požiadal Šojgua, aby poďakoval mobilizovaným vojakom za ich vlastenectvo.

Moskva 27. októbra (TASR) – Ruský minister obrany Sergej Šojgu v piatok oznámil, že tzv. čiastočná mobilizácia v Rusku bola zavŕšená. Na základe septembrového výnosu v rámci nej do armády povolali 300.000 záložníkov. TASR informácie prevzala od agentúr Reuters, AFP a DPA.

Šojgu o dokončení mobilizácie oficiálne informoval prezidenta Vladimira Putina na stretnutí odvysielanom v štátnej televízii. Ďalšie takéto opatrenia podľa neho nie sú plánované.

Minister povedal, že v zóne tzv. špeciálnej vojenskej operácie, ako Rusko označuje svoju inváziu na Ukrajinu, sa nachádza 82.000 mobilizovaných odvedencov s priemerným vekom 35 rokov, pričom ďalších 218.000 aktuálne absolvuje výcvik.

Putin podľa AFP požiadal Šojgua, aby poďakoval mobilizovaným vojakom za ich vlastenectvo.

Putin vyhlásil "čiastočnú mobilizáciu" 21. septembra po sérii vojenských neúspechov, pri ktorých ruské sily vytlačili z východu ukrajinskej Charkovskej oblasti a dostali sa pod rastúci tlak v Chersonskej oblasti na juhu.

Rozhodnutie Kremľa vyvolalo hromadný odliv brancov z Ruska. Desaťtisíce ich odišli do krajín ako Gruzínsko, Arménsko a Kazachstan, kam môžu vycestovať bez víz. Počas protestov proti mobilizácii zadržali v Rusku viac než 2000 osôb. Verejnosť pobúrili aj prípady mužov, ktorí dostali povolávací rozkaz, aj keď im službu v armáde znemožňuje zdravotný stav alebo nemajú žiadne vojenské skúsenosti.