Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Rusko oznámilo stiahnutie svojich vojakov z Lymanu

Poľská húfnica AHS Krab páli na ruské pozície v Doneckej oblasti kontrolovanej ruskými separatistickými silami na východe Ukrajiny 30. septembra 2022. Foto: TASR/AP

AFP pripomenula, že Donecká oblasť je jedným zo štyroch ukrajinských regiónov anektovaných v piatok Ruskom.

Kyjev 1. októbra (TASR) - Rusko oznámilo, že stiahlo svojich vojakov z mesta Lyman v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Informovala o tom v sobotu agentúra AFP.
AFP pripomenula, že Donecká oblasť je jedným zo štyroch ukrajinských regiónov anektovaných v piatok Ruskom.

"V súvislosti so vznikom hrozby obkľúčenia boli spojenecké jednotky stiahnuté z osady Krasnyj Lyman na výhodnejšie pozície," uviedlo ruské ministerstvo obrany na svojom dennom brífingu po tom, ako ukrajinská armáda vyhlásila, že v blízkosti mesta "obkľúčila" niekoľko tisíc ruských vojakov.

Britská stanica BBC poznamenala, že ruské ministerstvo obrany nespresnilo, kde sa spomínaní "výhodnejšie pozície" nachádzajú.

BBC vo svojej správe v súvislosti s vysvetlením o presune ruských jednotiek z Lymanu na "výhodnejšie pozície" pripomenula, že keď ruská armáda musela ustúpiť z Charkovskej oblasti - pričom sa stiahla z lokalít Balaklija, Kupiansk, Izium a množstva ďalších -, ruské ministerstvo obrany to označilo za "presun skupiny jednotiek Izium-Balaklija" na územie samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR).

Keď sa ruské jednotky stiahli z územia Kyjevskej, Sumskej a Černihivskej oblasti, ako aj Hadieho ostrova, ruský rezort obrany hovoril o "geste dobrej vôle," dodala BBC.

Ruské ministerstvo vo svojich zvodkách stále používa názov Krasnyj Lyman. Ukrajinský parlament však v roku 2016 - v rámci zákona o odstraňovaní symbolov komunizmu - zmenili názov mesta na Lyman.