Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Rusko oznámilo stiahnutie vyše 30.000 vojakov z Chersonskej oblasti

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vyhlásenie ruského rezortu obrany prišlo v čase, keď Kyjev uviedol, že ukrajinské ozbrojené sily vstupujú do mesta Cherson.

Moskva 11. novembra (TASR) - Ruské ministerstvo obrany v piatok oznámilo, že z Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny vrátane mesta Cherson stiahlo viac ako 30.000 vojakov. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Vyhlásenie ruského rezortu obrany prišlo v čase, keď Kyjev uviedol, že ukrajinské ozbrojené sily vstupujú do mesta Cherson.

"Celkovo bolo stiahnutých viac ako 30.000 ruských vojakov, asi 5000 kusov vojenského vybavenia a materiálu," uviedlo ruské ministerstvo obrany. Dodalo, že na pravom, západnom brehu rieky Dneper, kde sa nachádza mesto Cherson, nezostal ani jeden kus vojenskej techniky či výzbroje.

Ruský rezort obrany ešte predtým oznámil, že v piatok skoro ráno bol ukončený odsun ruských jednotiek z pravého brehu rieky Dneper na ľavý breh.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov povedal, že Kremeľ nepovažuje ústup z Chersonu za ponižujúci. Stiahnutie ruských jednotiek na ľavý breh rieky Dneper podľa neho nijako nemení štatút Chersonskej oblasti, ktorá zostáva subjektom Ruskej federácie.

Bývalý poradca ruského prezidenta Sergej Markov vo štvrtok uviedol, že stiahnutie ruskej armády z Chersonu je najväčšou geopolitickou porážkou Ruska od rozpadu Sovietskeho zväzu.