Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Zahraničie

Rusko oznámilo vyhostenie dovedna desiatich diplomatov z Pobaltia

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ako oznámilo ruské ministerstvo, diplomati z pobaltských štátov dostanú rovnakú lehotu na opustenie Ruska, akú dostali nedávno ruskí diplomati v týchto krajinách.

Moskva 29. marca (TASR) - Ruské ministerstvo zahraničných vecí v utorok oznámilo, že odníma diplomatickú akreditáciu štyrom zamestnancom litovského veľvyslanectva v Moskve, trom osobám z lotyšského veľvyslanectva a trom zástupcom veľvyslanectva Estónska a pskovskej kancelárie jeho petrohradského generálneho konzulátu. TASR získala tieto informácie z webu ruského ministerstva zahraničných vecí.

"Na 12.00 h boli na ministerstvo zahraničných vecí predvolaní veľvyslanci troch pobaltských krajín v súvislosti s ruským rozhodnutím uskutočneným na základe princípu reciprocity o vyhostení ich diplomatov," citovala svoj zdroj agentúra Interfax.

Ako oznámilo ruské ministerstvo, diplomati z pobaltských štátov dostanú rovnakú lehotu na opustenie Ruska, akú dostali nedávno ruskí diplomati v týchto krajinách.

Pobaltské štáty spoločne oznámili 18. marca, že vyhostili dovedna desiatich ruských diplomatov – štyroch z Litvy a po troch z Lotyšska a Estónska. Lotyšský minister zahraničných vecí Edgars Rinkevičs vyhlásil, že vyhostenie sa uskutočnilo z dôvodu aktivít týchto diplomatov, ktoré sú "v rozpore s ich diplomatickým štatútom a tiež s prihliadnutím na pokračujúcu ruskú agresiu na Ukrajine". Estónske ministerstvo zase obvinilo tieto osoby z "priameho a aktívneho podkopávania bezpečnosti Estónska a šírenia propagandy ospravedlňujúcej ruské vojenské kroky". Litva dodala, že vyhostenie bolo úkonom solidarity s Ukrajinou.

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová už vtedy avizovala, že Rusko voči týmto štátom podnikne odvetné kroky.