Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Rusko oznámilo, že nad štyrmi regiónmi zneškodnilo viac než 100 dronov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ministerstvo spresnilo, že 51 dronov zostrelili nad polostrovom Krym, 44 nad Krasnodarským krajom, šesť nad Belgorodskou oblasťou a jeden nad Kurskou oblasťou.

Moskva 17. mája (TASR) - Viac než 100 bezpilotných lietadiel zneškodnili ruské systémy protivzdušnej obrany v noci na piatok nad oblasťami na východe a juhovýchode Ruska, nad Čiernym morom i anektovaným polostrovom Krym. Oznámilo to ruské ministerstvo obrany, informuje TASR podľa agentúry AFP.

Ministerstvo spresnilo, že 51 dronov zostrelili nad polostrovom Krym, 44 nad Krasnodarským krajom, šesť nad Belgorodskou oblasťou a jeden nad Kurskou oblasťou. Ruské sily podľa oznámenia takisto zneškodnili šesť bezposádkových plavidiel v Čiernom mori.

Ruskom dosadený gubernátor Sevastopola Michail Razvožajev uviedol, že počas útoku bola poškodená elektráreň v tomto meste na Kryme, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014. Razvožajev takisto upozornil na možné výpadky energie, píše agentúra Reuters.

Piatkový útok bol jeden z najrozsiahlejších nočných útokov Ukrajiny, píše AFP. Ruské sily minulý týždeň spustili ofenzívu v oblasti frontovej línie na východe Ukrajiny a od 9. do 15. mája sa im podarilo dobyť 278 štvorcových kilometrov územia, napísala AFP s odvolaním sa na údaje amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW). Ten uviedol, že ide o najrozsiahlejšie územné zisky Ruska počas jednej operácie od polovice decembra 2022.