Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Rusko oznámilo, že sťahuje vojakov z kľúčových častí oblasti Charkova

Ukrajinskí vojaci, archívne foto. Foto: TASR/AP

Hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov povedal, že vojaci z oblastí v okolí miest Balaklija a Izium budú presunutí do Doneckej oblasti.

Moskva 10. septembra (TASR) - Ruské ministerstvo obrany v sobotu oznámilo, že sťahuje vojakov z kľúčových častí východoukrajinskej Charkovskej oblasti, kde sa ukrajinským silám počas uplynulého týždňa podarilo dosiahnuť významný postup. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov povedal, že vojaci z oblastí v okolí miest Balaklija a Izium budú presunutí do Doneckej oblasti. Izium bolo hlavnou základňou ruských síl v Charkovskej oblasti, píše AP.

Rusko vojakov podľa Konašenka presúva s "cieľom dosiahnuť stanovené ciele špeciálnej vojenskej operácie a oslobodiť Donbas". Rusko vo februári uznalo nezávislosť Doneckej ľudovej republiky (DĽR) a Luhanskej ľudovej republiky (DĽR), ktoré sa v tomto regióne (Donbas) na východe Ukrajiny nachádzajú.

Ukrajinskí predstavitelia v sobotu oznámili, že pod svoju kontrolu dostali značné územia na severovýchode krajiny, pripomína AP. Ukrajinské ozbrojené zložky uviedli, že v Charkovskej oblasti vstúpili do okupovaného mesta Kupiansk, ktoré je pre Moskvu kľúčovým zásobovacím centrom.