Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Rusko vyrobilo prvú várku vakcíny proti ochoreniu COVID-19

Na snímke zo 6. augusta 2020 zamestnankyňa drží novú vakcínu v ústave epidemiologického a mikrobiologického výskumu Nikolaja Gamaleja v Moskv, archívne foto. Foto: TASR/AP

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) a vedecká komunita však vyjadrili obavy v súvislosti s klinickým testovaním tejto vakcíny.

Moskva 15. augusta (TASR) - Ruské ministerstvo zdravotníctva v sobotu oznámilo, že bola vyrobená prvá várka Ruskom vyvinutej vakcíny proti koronavírusu SARS-CoV-2. Informovala o tom agentúra AFP.

Ruský prezident Vladimir Putin v utorok oznámil, že Rusko sa stalo prvou krajinou, ktorá udelila regulačné schválenie vakcíny proti ochoreniu COVID-19, a to po necelých dvoch mesiacoch testovania na ľuďoch.

Očkovaciu látku s označením Sputnik V vyvinulo ruské Gamalejovo národné výskumné centrum epidemiológie a mikrobiológie v spolupráci s ministerstvom obrany v Moskve. Na trhu by mala byť dostupná od 1. januára 2021.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) a vedecká komunita však vyjadrili obavy v súvislosti s klinickým testovaním tejto vakcíny.

Klinické testovanie novej vakcíny však ešte stále nie je ukončené a posledná fáza testov na vzorke viac ako 2000 ľudí sa začala minulý týždeň.

Putin v utorok ubezpečil, že nová vakcína je bezpečná a účinná. Dodal tiež, že sa ňou už dala zaočkovať aj jedna z jeho dcér.

Rusko podľa AFP plánuje v decembri tohto roka alebo v januári 2021 dosiahnuť výrobu v objeme päť miliónov dávok vakcíny mesačne. Ruský minister zdravotníctva Michail Muraško minulý týždeň povedal, že vakcína bude najskôr poskytnutá zdravotníckym pracovníkom a neskôr všetkým Rusom na dobrovoľnej báze.