Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Rusko oznámilo, že vyvinulo vakcínu proti novému druhu koronavírusu

Vakcína Foto: TASR/AP

Tekutú vakcínu testovali na vzorke 43 dobrovoľníkov, rovnako ako aj lyofilizovanú vakcínu.

Moskva 21. júla (TASR) - Rusko vyvinulo vakcínu proti novému druhu koronavírusu. Moskovskému týždenníku Argumenty i Fakty to v utorok povedal prvý námestník ruského ministra obrany Ruslan Calikov s tým, že vakcínu vyvinuli armádni odborníci a vedci v Gamalejovom národnom výskumnom centre epidemiológie a mikrobiológie.

"Už prebehlo konečné vyhodnocovanie výsledkov testovania našimi špecialistami a vedcami v národnom výskumnom centre... Všetci (testovaní) dobrovoľníci si voči koronavírusu vytvorili imunitu a cítili sa normálne. Takže prvá domáca vakcína voči novému koronavírusu je hotová," povedal Calikov.

Ruské ministerstvo priemyslu a obchodu informovalo agentúru TASS, že 30. júna predložilo ministerstvu zdravotníctva dokumenty potrebné na registráciu vakcíny.

Rezort zdravotníctva povolil v júni klinické testovanie tekutých a lyofilizovaných vakcín, ktoré vyvinulo Gamalejovo národné výskumné centrum epidemiológie a mikrobiológie v spolupráci s výskumným inštitútom ruského ministerstva obrany.

Tekutú vakcínu testovali na vzorke 43 dobrovoľníkov, rovnako ako aj lyofilizovanú vakcínu.