Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Patriarcha Kirill vykonal v Moskve procesiu na odvrátenie koronavúrusu

Hlava ruskej pravoslávnej cirkvi patriarcha Kirill počas procesie v Moskve za odvrátenie koronavírusu. 4. apríl 2020 Foto: AP

Vozidlo s Kirillom sa vydalo po hlavnej diaľnici okolo hlavného mesta, ktoré je pod prísnymi karanténnymi opatreniami, a prešlo aj pod múrmi Kremľa.

Moskva 4. apríla (TASR) - Hlava ruskej pravoslávnej cirkvi patriarcha Kirill v piatok požehnal Moskve so zámerom odvrátiť od metropoly epidémiu choroby COVID-19. Kirill obišiel hlavné mesto v konvoji automobilov s posvätnou ikonou a odriekavajúc modlitby.

Vozidlo s Kirillom sa vydalo po hlavnej diaľnici okolo hlavného mesta, ktoré je pod prísnymi karanténnymi opatreniami, a prešlo aj pod múrmi Kremľa, informovala tlačová agentúra AFP s odvolaním sa na svojho fotoreportéra.

V priamom prenose náboženskej televíznej stanice Spas, ktorá sprostredkovala Kirillovu procesiu, bolo možné vidieť patriarchovo vozidlo s tmavými sklami sprevádzané ďalšími automobilmi so zapnutými svetelnými majákmi.

Kirill (73) sa obrátil na veriacich s tým, aby sa ním "počas svojho pobytu doma spolu modlili" za ústup pandémie, uvádza sa na oficiálnej webovej stránke patriarchovho úradu.

Väčšina ruských regiónov nariadila obyvateľom dobrovoľnú izoláciu a zatvorila podniky, ktoré nie sú nevyhnutné pre každodenný život - vrátane reštaurácií a kaviarní.

Na začiatku koronavírusovej krízy sa ruská pravoslávna cirkev postavila proti uzatvoreniu chrámov, ale Kirill nedávno veriacich vyzval, aby sa modlili z domu.

Ruskí zdravotnícki činitelia potvrdili 4149 prípadov nákazy a 34 súvisiacich úmrtí, vyplýva z najnovších údajov zverejnených v piatok. Prezident Vladimir Putin v úsilí zamedziť šíreniu nákazy vyhlásil apríl za nepracovný mesiac, za ktorý však obyvatelia dostanú riadny plat.

Ruská pravoslávna cirkev - blízky spojenec Kremľa - má viac než 150 miliónov nasledovníkov, väčšinou v krajinách bývalého Sovietskeho zväzu.