Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Ukrajina obvinila Rusko z pokusu posilňovať podporu separatistov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP/Vadim Ghirda

Ukrajina a jej západní spojenci obviňujú Rusko z posielania zbraní a vojakov cez hranicu. Rusko tieto tvrdenia odmieta.

Kyjev 3. septembra (TASR) - Ukrajina obvinila Rusko z pokusu posilňovať vojenskú podporu separatistov. Kyjev to vyhlásil po tom, čo Moskva odmietla predĺžiť mandát medzinárodných pozorovateľov rozmiestnených na hranici medzi oboma krajinami. Informácie priniesla v piatok tlačová agentúra AFP.

Stovky pozorovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) sa podieľajú na dvoch dlhodobých misiách v oblastiach, kde v roku 2014 začali proti sebe bojovať ukrajinskí vojaci a proruskí separatisti.

Rusko vo štvrtok oznámilo OBSE so sídlom vo Viedni, že po 30. septembri nepredĺži mandát jednej z misií na hraničných priechodoch Gukovo a Doneck.

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí zverejnilo vo štvrtok neskôr vyhlásenie, že toto rozhodnutie "môže viesť k ďalšej eskalácii v rusko-ukrajinskom ozbrojenom konflikte".

Ruské odmietnutie predĺženia mandátu OBSE je podľa Kyjeva "dôkazom, že Moskva má v pláne pokračovať a aj zvyšovať dodávky zbraní, vojenského vybavenia, munície, vojakov a žoldnierov" cez hranicu.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová v piatok zareagovala vyhlásením, že Ukrajina a Západ neprejavili "skutočný rešpekt" k dohode s Ruskom o rozmiestnení pozorovateľov OBSE na hranici.

"Je už evidentné, že práca monitorujúcej misie OBSE na rusko-ukrajinskej hranici nemá pozitívny vplyv na urovnanie konfliktu a jej pokračovanie sa neodporúča," dodala Zacharovová.

Spojené štáty uviedli, že rozhodnutie Moskvy "hlboko ľutujú".

"Napriek svojmu obmedzenému geografickému rozsahu misia zohráva významnú úlohu v poskytovaní nestranných informácií o prekračovaní hranice na týchto dvoch priechodoch," uviedla zástupkyňa USA v OBSE Courtney Austrianová.

Ukrajinská armáda počas sedemročného konfliktu opakovane zadržiavala ruských vojakov bojujúcich spolu so separatistami a pozorovatelia OBSE potvrdili prítomnosť moderného vojenského vybavenia ruskej výroby na východe Ukrajiny.

Ukrajina a jej západní spojenci obviňujú Rusko z posielania zbraní a vojakov cez hranicu. Rusko tieto tvrdenia odmieta.