Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Rusko po leteckom útoku hlási v Chersone výpadok elektriny i vody

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Ide o prvý takýto výpadok v Chersone, ktorý ruské sily obsadili niekoľko dní po začiatku invázie na Ukrajinu vo februári, píše AFP.

Moskva 6. novembra (TASR) - Dodávky elektrickej energie a vody v Ruskom okupovanom ukrajinskom meste Cherson a okolitých oblastiach boli po leteckom útoku prerušené. Oznámili to v nedeľu miestne úrady. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"V Chersone a viacerých ďalších častiach tejto oblasti dočasne nie je elektrina či dodávky vody," uviedli Moskvou dosadené úrady na sociálnej sieti Telegram. Výpadok bol podľa úradov spôsobený útokom "organizovanom ukrajinskou stranou", počas ktorého boli poškodené tri stĺpy elektrického vedenia. Špecialisti sa podľa úradov usilujú problém vyriešiť.

Ide o prvý takýto výpadok v Chersone, ktorý ruské sily obsadili niekoľko dní po začiatku invázie na Ukrajinu vo februári, píše AFP.

Ruská armáda v posledných týždňoch útočí na energetickú infraštruktúru Ukrajiny, čo spôsobuje hromadné výpadky elektriny na území tejto krajiny.

Pohotovostné služby na Ruskom okupovanom juhu Ukrajiny v nedeľu oznámili, že Kachovskú priehradu v Chersonskej oblasti poškodil ukrajinský raketový útok, pripomína AFP.

Vo vyhlásení záchranných zložiek sa uvádza, že protivzdušná obrana zostrelila päť rakiet HIMARS, pričom jedna strela zasiahla a poškodila stavidlo priehrady. Predstaviteľ Moskvou dosadenej správy neďalekého mesta Nova Kachovka následne uviedol, že "všetko je pod kontrolou" a škody nie sú kritické.