Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Rusko po útoku dronmi na Kryme varovalo Britániu pred následkami

Na snímke britská veľvyslankyňa v Rusku Deborah Bronnertová opúšťa budovu ruského rezortu zahraničných vecí v Moskve, 3. novembra 2022. Foto: TASR/AP

Vzťahy Londýna a Moskvy sa zhoršujú už dlhé roky. Rusko pokladá Britániu, ktorá patrí k najsilnejším podporovateľom Ukrajiny, za jeden z najviac nepriateľských západných štátov.

Moskva 3. novembra (TASR) - Rusko si vo štvrtok predvolalo britskú veľvyslankyňu Deborah Bronnertovú a varovalo Londýn pred "nebezpečnými následkami". Moskva totiž obviňuje Britániu, že pomohla Kyjevu minulý týždeň podniknúť útok na ruskú čiernomorskú flotilu pri pobreží anektovaného Krymského polostrova. Správu priniesla agentúra AFP.

"Takéto konfrontačné akcie Angličanov prinášajú riziko vystupňovania situácie a môžu viesť k nepredvídateľným a nebezpečným následkom," uviedlo ruské ministerstvo zahraničných vecí v oznámení.

Moskva dodala, že odovzdala veľvyslankyni Spojeného kráľovstva Bronnertovej "ostrý protest".

Rusko tvrdí, že britské sily cvičia ukrajinské špeciálne jednotky okrem iného aj v "sabotážnych operáciách na mori".

Rusko v sobotu obvinilo Spojené kráľovstvo z napomáhania Kyjevu pri organizovaní útoku dronmi na ruské lode v prístave Sevastopol na ukrajinskom Krymskom polostrove, anektovanom Moskvou v roku 2014.

Keď Bronnertová prišla k mohutnému moskovskému mrakodrapu ministerstva zahraničných vecí zo sovietskej éry, čakal ju tam rad ľudí skandujúcich heslo "Británia je teroristický štát", uviedli ruské štátne médiá.

Ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že odovzdalo veľvyslankyni "konkrétne fakty o nepriateľských provokáciách" Londýna. Dodalo, že požiadalo Britániu, aby "s tým okamžite prestala".

Moskva tvrdí, že špecialisti britskej armády cvičia ukrajinské špeciálne sily v južnom prístavnom meste Očakiv. Napríklad aj "podmorských sabotérov, aby vedeli podnikať operácie vo vodách Čierneho a Azovského mora".

Rusko minulý týždeň obvinilo Spojené kráľovstvo aj z toho, že je zapletené do septembrových explózií na plynovodoch Nord Stream.

Londýn vraví, že sú to "klamstvá obrovských rozmerov".

Vzťahy Londýna a Moskvy sa zhoršujú už dlhé roky. Rusko pokladá Britániu, ktorá patrí k najsilnejším podporovateľom Ukrajiny, za jeden z najviac nepriateľských západných štátov.