Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Ruskú továreň na TNT zasiahol výbuch, hlásia nezvestných

Dym stúpa po explózii v továrni na výrobu výbušnín 1. júna 2019 v ruskom meste Dzeržinsk. Počet ľudí zranených v sobotu pri výbuchoch a požiari v továrni v ruskom meste Dzeržinsk vzrástol na 38. Stav štyroch z nich považujú lekári za vážny. Foto: FOTO TASR/AP

Prevádzka, kde došlo k výbuchom, je súčasťou štátneho výskumného ústavu Kristall založeného v 50. rokoch 20. storočia. Špecializuje sa na tvorbu výbušnín a ich komponentov.

Moskva 1. júna (TASR) - Počet ľudí zranených v sobotu pri výbuchoch a požiari v továrni v ruskom meste Dzeržinsk vzrástol na 38. Stav štyroch z nich považujú lekári za vážny, informovala agentúra TASS, podľa ktorej sa správy o dvoch nezvestných osobách nepotvrdili.

K požiaru a následnému výbuchu došlo v prevádzke na výrobu výbušnín v meste Dzeržinsk, ktoré leží v Nižnonovgorodskej oblasti ležiacej v centre európskej časti Ruska.

Požiar zachvátil plochu s rozlohou asi 100 metrov štvorcových. metre, informovali hasičské zdroje. TASS spresnil, že požiar sa už medzičasom podarilo uhasiť.

Nemenovaný zdroj pre TASS uviedol, že k incidentu mohlo dôjsť z dôvodu nedodržania pravidiel bezpečnosti pri práci.

Podľa operatívneho štábu kvalita ovzdušia v meste nebola v dôsledku požiaru a výbuchov nijako ohrozená.

Podľa agentúry Interfax výbuchy a následný požiar spôsobila zrejme chyba v technologickom procese v prevádzke, kde sa vyrába TNT. Agentúra TASS s odvolaním sa na vedenie firmy uviedla, že "v jednej z budov došlo k požiaru a v dôsledku výbuchu, ktorý nasledoval po vypuknutí požiaru, došlo k materiálnym škodám. Podľa niektorých zdrojov bola jedna z budov priemyselného objektu vážne poškodená.

Podľa rozhlasovej stanice Echo Moskvy miestni obyvatelia už publikovali na sociálnych sieťach fotografie, ako sa kúdol hustého dymu vznáša nad jednou zo štvrtí mesta. TASS dodal, že tlaková vlna vybila okná na viacerých budovách v okruhu troch kilometrov okolo továrne.

Prevádzka, kde došlo k výbuchom, je súčasťou štátneho výskumného ústavu Kristall založeného v 50. rokoch 20. storočia. Špecializuje sa na tvorbu výbušnín a ich komponentov, ako aj bezpečné technológie na ich výrobu, testovanie, prepravu a likvidáciu. V roku 2011 začal pracovať pod kontrolou štátnej korporácie Rostechnologija.

K výbuchu v tomto komplexe došlo aj 4. apríla. Príčinou tejto explózie bolo porušenie bezpečnostných pravidiel pri práci.


Výberová chronológia výbuchov v továrňach na výrobu výbušín v Rusku


Agentúra TASS informovala, že od roku 2014 sa v Rusku odohralo najmenej 11 podobných prípadov ako požiar a následná séria výbuchov v prevádzke na výrobu výbušnín v meste Dzeržinsk.

- 7. mája 2014 došlo k výbuchu v prevádzke na výrobu výbušnín a munície v Novosibirsku. Zahynuli traja ľudia, ďalších deväť bolo zranených. Vyšetrovaním sa zistilo, že výbuch nastal počas rozvažovania výbušniny, počas ktorého zamestnanci nemali prepísané pracovné oblečenie a obuv s dielektrickými vlastnosťami. K výbuchu došlo po výboji statickej elektriny, ktorá zapálila suspenziu výbušných mikročastíc. Za porušenie bezpečnostných predpisov pri narábaní s výbušnými materiálmi boli na tresty väzenia odsúdené vedúca prevádzky a vedúca zmeny.


- 30. septembra 2015 pri výbuchu v prachárni v meste Kotovsk v Tambovskej oblasti zahynuli dvaja zamestnanci a ďalší traja utrpeli vážne zranenia a popáleniny. Epicentrum explózie sa nachádzalo v blízkosti dvoch budov, kde sa sušilo niekoľko ton pyroxylínového prášku používaného v ručných zbraniach a v delostrelectve. Obe budovy boli v dôsledku výbuchu úplne zničené. Podľa vyšetrovateľov explózia nastala v dôsledku nedbanlivosti jedného z pracovníkov, ktorý si zapálil cigaretu rovno vedľa skladu.


- 11. marca 2016 došlo v prachárni v meste Kotovsk v Tambovskej oblasti k požiaru, pri ktorom zahynuli dve osoby. Ďalší traja zamestnanci boli v kritickom stave prevezení do nemocnice, kde rozsiahlym popáleninám podľahli. Inšpekcia ruského ministerstva priemyslu a obchodu, ktorá sa prípadom zaoberala, odhalila množstvo porušení bezpečnostných a pracovných noriem.


- 17. januára 2017 došlo v meste Bijsk v Altajskom kraji k výbuchu počas prác na výstavbe novej budovy továrne na výrobu výbušnín. Vážne zranenia pritom utrpeli štyria ľudia - jeden z nich im neskôr podľahol. Výbuch zavinilo neopatrné zaobchádzanie so zvyškami výbušniny, ktoré sa stavební robotníci snažili odstrániť bez náležitých pracovných nástrojov a ochranných prostriedkov.


- 24. marca 2017 nastal výbuch v továrni na výrobu výbušnín v Kazani. Následný požiar si vyžiadal smrť jednej osoby. Požiar zachvátil plochu 400 metrov štvorcových a napáchal veľké škody v sklade s hotovými výrobkami.

- V tom istom roku sa v tomto podniku vyskytli aj ďalšie dva veľké incidenty s explóziami a požiarmi - 16. júna a 22. novembra. V oboch prípadoch nedošlo k žiadnym zraneniam. Príčiny výbuchov sa v médiách neuvádzali, ale úrady v rokoch 2016-17 opakovane upozorňovali manažment i zamestnancov na porušovanie bezpečnostných predpisov.


- 31. augusta 2018 došlo k výbuchu v zbrojovke v meste Dzeržinsk, pri ktorom zahynulo päť ľudí. Ďalších šesť zamestnancov spoločnosti utrpelo zranenia. Požiar zachvátil plochu s rozlohou 100 metrov štvorcových. Príčinou explózie bolo zrejme nedodržanie technologického procesu.


- 8. októbra 2018 vybuchla plynová fľaša na území továrne na výrobu výbušnín v meste Perm. Zomreli pritom traja ľudia. Podľa jednej z vyšetrovacích verzií explóziu spôsobilo zrejme porušenie pravidiel bezpečnosti pri práci.